18. Septembra 2020.

Rekord u Sloveniji – uvode se strože mere

Big Portal

Do sada je najveći broj novih zaraza u jednom danu zabeležen 15. septembra, kad su potvrđena 123 novoobolela, od 3.123 testirana, prenela je Hina.

Zbog velikog porasta broja novozaraženih u poslednje dve nedelje Sloveniju je na listu epidemiološki nesigurnih destinacija danas stavila vlada Velike Britanije, posle Norveške, Švedske, Litvanije i Estonije koje su to uradile nekoliko dana ranije, preneli su slovenački mediji.

Broj aktivnih slučajeva u Sloveniji je trenutno 1.116, od 4.195 ukupno potvrđenih zaraza zabeleženih od početka epidemije, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama je 67 obolelih od kovida 19, što je sedam više nego prethodnog dana i 11 obolelih je na intenzivnoj nezi.

Zabeležena su četiri nova smrtna slučaja, pa se broj preminulih povećao na 138.

Budući da se za smirivanje epidemiološke situacije sledećih desetak dana smatra kritičnim, vlada Janeza Janše od sutra uvodi obvezno nošenje maski na javnim prostorima poput pijaca, ali i u školskim učionicama i na fakultetima.

Vlada razmišlja i o mogućem ograničavanju dozvoljenog okupljanja ljudi na najviše šest osoba.

Od sledeće nedelje ograničava se i radno vreme kafića, restorana, klubova i drugih lokala, najduže do 22 sata, a neka ograničenja predviđaju se i za rad prodavnica.

S druge strane, vlada poziva stanovništvo na odgovornost i dosledno pridržavanje osnovnih epidemioloških mera – držanje potrebne distance, higijenu ruku i kašlja, i izbegavanje privatnih druženja van kruga porodice, kao što su rođendanske i druge proslave.

Kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze u radnim sredinama, vlada Janeza Janše pozvala je juče poslodavce da svim zaposlenima prilikom dolaska na posao mere temperaturu i tako omoguće bezbedan rad, za šta su zakonski odgovorni, kao i da u dogovoru s lekarima medicine rada definišu stepen rizika zaraze u svojim prostorima i tome preventivno prilagode način i vreme rada.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare