16. Septembra 2021.

Rekonstrukcija vlade u Crnoj Gori; Demokratski front i Demokrate postigli dogovor

Big Portal

Kako prenosi “Borba”, dogovorom DF-a i Demokrata rešena je teška politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazila.

Kako se navodi, “sada je sve jasno, ko pokuša da ruši istorijski dogovor DF-a i Demokrata radi direktno za Mila Đukanovića”.

Na poslednjem sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrešenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome. Uvažavajući taj zahtev, u prethodnim danima su obavljene konsultacije između predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata. Nakon istih postignut je sledeći zaključak: Potrebno je rekonstruisati postojeću 42. Vladu Crne Gore na način da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Podela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.

Tužilački savet će se izabrati na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

Na prethodno navedeni način bi biće rešena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare