Rekli sudbonosno “DA”: Tokom prošle godine na području Banjaluke zaključen 1.181 brak - BIGportal.ba
Banja Luka

Rekli sudbonosno “DA”: Tokom prošle godine na području Banjaluke zaključen 1.181 brak

Tokom prošle godine, na području Banje Luke zaključen je 1.181 brak, što je za 204 više nego 2020. godine, saopšteno je iz Odjeljenja za opštu upravu.

Prema njihovim podacima, u prosjeku se mjesečno na bračne zavjete odlučivalo 98 parova.

Kako su istakli, u gradu Banjoj Luci tokom 2021. godine pred matičarima za uže područje Grada (bez mjesnih kancelarija) u maju je obavljeno 104, u junu 114, u julu 104, u avgustu 154, u septembru 127 vjenčanja, dok su u prvom kvartalu 2021. godine brak sklopila 152 para, što potvrđuje da se u zimskom periodu i u dane posta, obavlja najmanji broj vjenčanja.

Kao i ranijih godina mladenci najčešće biraju da u bračne vode uplove u dane vikenda, a najbrojnija su vjenčanja subotom.

Iz Odjeljenja poručuju da se subotom tokom ljetnih mjeseci u prosjeku obavljalo 15 vjenčanja.

Zanimljiv podatak je i to što se uprkos pandemiji virusa korona, brakovi na području grada Banje Luke se nesmetano sklapaju. Uticaj pandemije virusa korona odrazio se samo na dinamiku i način obavljanja čina vjenčanja, prilikom kojeg je ograničen broj prisutnih i obavezno poštovanje propisanih epidemioloških mjera – poručuju iz Odjeljenja.

Oni su pojasnili, da je u tom pogledu, zabrana okupljanja izazvana pandemijom virusa korona povećala broj obavljenih vjenčanja u službenim prostorijama, jer se vjenčanja uglavnom organizuju u užem krugu porodice mladenaca, kumova i nekolicine prijatelja.

Stoga, sve je veći broj mladenaca koji se vjenčavaju u atrijumu Gradske uprave ili Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a prema podacima tokom 2021. godine u Atrijumu je zaključeno 439 brakova, dok su u Muzeju brak zaključila 393 para, a matičari su, na užem području grada – van službenih prostorija to jest u restoranima, obavili 45 vjenčanja.

Iz nadležnog odjeljenja podsjećaju da su službeni prostori za zaključenje brakova, uz atrijum Gradske uprave, salu za vjenčanja u Muzeju savremene umjetnosti, i prostori u 15 mjesnih kancelarija: Zalužani, Saračica, Kola, Srpske toplice, Potkozarje, Stričići, Goleši, Dragočaj, Bronzani majdan, Krupa na Vrbasu, Borkovići, Karanovac, Piskavica, Vrbanja i Bočac. U navedenim mjesnim kancelarijama zaključenje braka se može vršiti svakim danom – i radnim, i u dane vikenda.

Danas objavljeno

Iz azila na Manjači udomljena 34 psa

Vanja A

Planirana isključenja električne energije za 05.oktobar 2022. godine

Vanja A

Novo radno vrijeme kovid ambulanti u naselju Dolac

M.

Ostavite komentar