Reinfekcija koronom zabilježena u Tuzli, ljekari prate pacijenta - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Reinfekcija koronom zabilježena u Tuzli, ljekari prate pacijenta

Prvi slučaj reinfekcije virusom korona zabilježen je u Tuzlanskom kantonu, a kako je potvđeno za Klix.ba, riječ je o pacijentu koji je po drugi put hospitalizovan u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Njegovo stanje i drugu reakciju na virus ljekari pomno prate, s nepoznanicom da li je on infektivan.

Korona virus je još uvijek velika nepoznanica za stručnjake iz oblasti medicine širom svijeta, a istraživači pokušavaju doći do adekvatnih informacija u segmentu njegovog djelovanja na ljudski organizam, posljedica koje infekcija ostavlja te dužinu trajanja antitijela. Sada se nameće i istraživanje na ponašanje virusa u slučajevima reinfekcije.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, trenutno je u COVID bolnici hospitaliovan pacijent kod kojeg je potvrđena reinfekcija virusom.

“Riječ je o pacijentu koji je dva puta hospitaliziran u našoj Klinici za zarazne bolesti, a još ovakvih slučajeva je zabilježeno u Bosni i Hercegovini. Sada je sa imunološke strane potrebno utvrditi o čemu se radi”, kazao je Jusufović i dodao da je prvi put nakon značajno popravljenog stanja i kontrolnog negativnog PCR testa pacijent otpušten kući.

“Međutim, nakon izvjesnog vremena ponovo je hospitaliziran kao pozitivan. To znači da još nismo u potpunosti sigurno kakav imunitet koronavirus ostavlja nakon preležane bolesti”, dodao je Jusufović.

Da li je ovaj pacijent infektivan, odnosno da li može prenijeti zarazu na druge te koliko je reinfekcija opasna po njegov organizam trenutno je pod znakom pitanja.

“U svijetu, pa tako i kod nas još uvijek nije utvrđeno da li je i koliko pacijent infektivan. Teoretski to može biti ukoliko ima novi genotip virusa, kao što su slučajevi kod gripe. Njegovo liječenje trenutno je u toku i mi imamo otvorene sve opcije jer ne znamo prirodu bolesti. Na kraju može imati blažu, ali i težu sliku i na sva pitanja odgovore treba sačekati nakon završetka drugog liječenja”, rekao je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti u Tuzli u okviru koje je i formirana COVID bolnica.

Stanje pacijenta trenutno je stabilno, a tuzlanski ljekari ga pomno prate.

“Mi prema njemu postupamo kao da je infektivan i to radimo zbog zaštite drugih pacijenta te osoblja. Također, shodno broju pozitivnih pacijenata mi očekujemo da će biti novih reinfekcija u narednom periodu”, dodao je Ahmetagić.

U COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se nalazi 36 pacijenta kod kojih je potvrđena infekcija korona virusom, dok je šest priključeno na respirator u Respiratornom centru Klinike za plućne bolesti.

Danas objavljeno

Ponovo uhapšen Srbin Boško Karalić iz Negoslavaca

M.

Korona haos u Hrvatskoj

M.

Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom

M.

Ostavite komentar