24. Marta 2021.

Registrovan ptičiji grip u Srbiji; “Zatvarajte živinu”

Big Portal

Ptičji grip utvrđen je kod dva uginula labuda 6. i 13. marta u Velikom bačkom kanalu, u Kuli i između Sivca i Malog Stapara, piše “Blic” i objašnjavada se zaraženim područjem smatra krug od tri kilometara u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta.

Meštani su dužni da veterinaru ili veterinarskom inspektoru prijave svaki slučaj uginuća divljih ptica i povećano uginuće ili znakove bolesti kod živine i ptica u gazdinstvima. Zabranjen je promet živine, sajmovi peradarstva i ukrasnih ptica, promet jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine, iznošenje leševa živine iz gazdinstva, stajnjaka i upotrebljene prostirke.

Građani su dužni da zatvaraju živinu i ptice u objekte u gazdinstvima, da u objektima unište glodare i insekte, da postave dezobarijere. Obavezna je obrada stajnjaka na način kojim će se uništiti uzročnik bolesti.

Za sada se bolest drži pod kontrolom i u Kuli kažu da se pridržavaju svih propisanih mera.

Dr vet. Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, objašnjava za “Blic da se ptičji grip nalazi u prirodi u populaciji divljih ptica i najčešće se dokazuje i pronalazi kod ptica lovuša, pataka, gusaka, labudova i drugih koje žive na vodenim staništima.

Virus je opstajao u prirodi hiljadama godina, međutim, sa naglim razvojem ljudske populacije i velikim farmskim uzgojem živine, posebno u Aziji, došlo je do velikih mutacija tog virusa.

“Vrlo je bitno da ljudi ne puštaju živinu u prirodu, posebno u zaraženim područjima. Nadležno ministarstvo je dalo jasan uput šta treba uraditi, a inače je zabranjeno puštanje domaće živine iz dvorišta da luta prirodom i dolazi u kontakt sa divljim životinjama”, ističe Ručić.

Zabeleženo i u Hrvatskoj
Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede u ponedeljak je saopštilo da je od početka marta na području Vukovarsko-srijemske županije primećeno uginuće labudova.

Kako su preneli tamošnji mediji, kod tri juginule ptice utvrđena je influenca ptičijeg gripa podtipa H5N8.

Takođe, kako su preneli hrvatski mediji, na području Parka prirode Kopački rit primećeno je povećano uginuće divljih ptica pa je pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, ali se dodaje i da su u toku laboratorijska pretraživanja ostalih uginulih divljih ptica.

B92

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare