Registrovan prvi slučaj flurone u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Registrovan prvi slučaj flurone u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj takozvane flurone, odnosno istovremene zaraženosti virusom korona i gripom.

Slučaj je registrovan u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr Andrija Štampar” u Zagrebu, a riječ je o kombinaciji kovida 19 i virusa gripa tipa A, odnosno svinjskog gripa soja H3N2.

Prema tvrdnjama stručnjaka, lica vakcinisana protiv gripa ne mogu oboljeti od novog soja virusa korona jer se H3N2 nalazi u vakcini.

Šef Službe za kliničku mikrobiologiju u Nastavnom zavodu Јasmina Vraneš rekla je da je juče potvrđen prvi slučaj flurone kod jedne pacijentkinje, prenose hrvatski mediji.

  • To nije nepoznato da se moguće zaraziti sa više patogena odjednom. Flu je na engleskom grip, pa su tu kombinaciju nazvali flurona. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom – navela je ona.

Vranešova kaže da se povećava udio pozitivnih lica na virus korona u broju testiranih i da on trenutno iznosi oko 50 odsto, dok je prije sedam dana bio 30 odsto.

Ona je dodala da je rijetkost da je neko od kovida obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili vakcinisani.

Vranešova je pozvala građane da se vakcinišu buster dozom, dodajući da se pomno prati šta se događa sa omikron varijantom virusa korona, navodeći da nema šanse da se ovaj soj ne proširi u Hrvatskoj.

  • Detektujemo ga za sada kod osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu sa osobama iz zemalja gdje ovaj soj prevladava, ako su putovali, onda u takvoj grupi vidimo da imamo već 20 do 30 odsto pozitivnih na tu varijantu – rekla je ona.

Danas objavljeno

KFOR spreman da interveniše na Jarinju i Brnjaku: “Specijalci Kosovske policije u borbenoj gotovosti”

M.

“Svijet je na ivici sukoba, a NATO pravi vojsku”

M.

Pucnjava kod bolnice u Memfisu; šestoro ranjeno

M.

Ostavite komentar