Region Pacifika najviše trpi zbog globalnog zagrijavanja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Region Pacifika najviše trpi zbog globalnog zagrijavanja

Globalno zagrijavanje iznad 1,5 stepeni biće katastrofalno za pacifičke ostrvske zemlje i moglo bi da dovede do gubitka cijelih država zbog porasta nivoa mora tokom ovog vijeka, upozorili su stručnjaci.

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Skota Morisona i predsjednicu vlade Novog Zelanda Džasindu Ardern učestvovali su u petak na video sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva, gdje su zajedno sa stručnjacima u ovoj oblasti razmatrali posljedice klimatskih promijena sa kojima se suočavaju, prenosi Gardijan.

Prema novom izvještaju Grinpisa ovaj region ima jednu od najnižih emisija ugljenika u svijetu, 0,23 odsto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji uticaja rastućih globalnih temperatura.

Ovde su već u velikoj mjeri prisutne posljedice klimatskih promjena,koje se ugledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi što onemogućava uzgoj usjeva, stalnim sušama i ugroženosti ostrva zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrijavala.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promene (IPČ) pri Ujedinjenim nacijama u ponedjeljak objavio važan izvještaj o globalnom grijanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih ostrvskih lidera.

U izvještaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svjetski lideri zacrtali kao cilj.

Tanjug

Danas objavljeno

Fauči pozvan na brifing zbog opasnog soja; Kako će se Amerika boriti? “Ključ su djeca”

M.

Palmer: Izbori treba da vrate povjerenje građana

M.

Sud BiH oslobodio srpske policajce optužbi za Srebrenicu

M.

Ostavite komentar