10. Aprila 2022.

Referendum u Meksiku o ostanku predsjednika na funkciji

Big Portal

Kako je rekao predsednik Lopez Obrador, današnji referendum je od vitalnog značaja za potvrđivanje njegovog demokratskog mandata, dok opozicija kaže da predstavlja odvraćanje pažnje građanima od stvarnih problema zemlje, prenosi agencija Rojters.

Predsednik Lopez Obrador je na vlasti od decembra 2018. godine i bio je zagovornik prvog referenduma o opozivu u modernom Meksiku.

I kritičari i pristalice pođednako očekuju da on sa lakoćom dobije referendum.

Sa druge strane, današnje glasanje podstaklo je spekulacije da bi to moglo da otvori vrata za produženje ograničenja predsedničkog mandata u toj zemlji, gde je dozvoljeno da služi samo jedan šestogodišnji period.

Lopez Obrador negira da želi da produži mandat.

“Ako nemam podršku naroda, ne mogu da nastavim da vladam”, rekao je on o referendumu ranije ove godine i dodao da je moralni autoritet potreban da bi postojao politički autoritet.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će izlaznost verovatno pasti ispod praga od 40 odsto, koji je potreban da bi referendum bio važeći, iako je Lopez Obrador rekao da će poštovati rezultate bez obzira na krajnji ishod.

Kako navodi Rojters, meksički predsednik nije ispunio predizborna obećanja da će se pozabaviti sa kriminalom i podići ekonomski zemlju.

Njegovo uspešno sprovođenje socijalnih programa i svakodnevno prikazivanje političkog narativa u kome on deluje kao moralno ispravan branilac siromašnih od neispravne, bogate elite, pomogli su da ojača popularnost.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare