Redovno sjedenje prekrštenih nogu loše za zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Redovno sjedenje prekrštenih nogu loše za zdravlje

Ako ste osoba s visokim krvnim pritiskom, savjetuje se izbjegavanje ovakvog načina sjedenja.

Svi imamo svoj omiljeni način sjedjenja u kojem nam je najudobnije, ali to što se osjećamo prijatno ne znači da je takvo sjedjenje i dobro za nas. Zapravo, jedan od najpopularnijih načina sjedjenja, a to je sjedjenje prekrštenih nogu, može imati više negativnih efekata i trebalo bi ozbiljno da razmislite o tome da prestanete da ga praktikujete.

1. Paraliza nerava

Kada duže vreme sjedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje paralizu nerava. Tokom tog stanja niste sposobni da podignete stopalo i može da prouzrokuje utrnulost mišića. U ekstremnim situacijama čak biste mogli i da povrijedite peronealni nerv.

2. Povišen krvni pritisak

Prema istraživanju, prekrštanje nogu u visini koljena značajno povišava krvni pritisak. Zato, ako ste osoba s visokim krvnim pritiskom, savjetuje se izbjegavanje ovakvog načina sjedjenja.

3. Loše držanje

Prema istraživanju, ako dnevno duže od tri sata sjedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje bočni nagib ramena i karlice, te generalno da izazove loše držanje. Takođe, može da dovede do neusklađenosti kičme, a nepravilno držanje tijela dovodi do bolova i ukočenosti mišića.

4. Bolovi u zglobovima

Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tijela, već može da prouzrokuje i bolove u zglobovima. Moglo bi da povrijedi vrat, karlicu, donji dio leđa i koljena, a posebno bi trebalo da izbjegavate prekrštanje nogu ako već imate bolove u koljenu.

5. Oticanje gležnjeva tokom trudnoće

Izbjegavajte da prekrštate noge tokom trudnoće. Iako je takvo sjedjenje potpuno sigurno za dijete, ono može da prouzrokuje oticanje gležnjeva i grčeve u nogama. Ako osjetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte da sjedite tako da vam obje noge budu na podu ili ih podignite, piše Bright Side. 

Glassrpske.

Danas objavljeno

Pet jeftinih i pristupačnih namirnica koje jačaju imuni sistem

Vanja A

Kremasta palenta sa umakom od gljiva

Vanja A

12 jednostavnih savjeta za kuhanje tjestenine

Vanja A

Ostavite komentar