Redovno sjedenje prekrštenih nogu loše za zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Redovno sjedenje prekrštenih nogu loše za zdravlje

Ako ste osoba s visokim krvnim pritiskom, savjetuje se izbjegavanje ovakvog načina sjedenja.

Svi imamo svoj omiljeni način sjedjenja u kojem nam je najudobnije, ali to što se osjećamo prijatno ne znači da je takvo sjedjenje i dobro za nas. Zapravo, jedan od najpopularnijih načina sjedjenja, a to je sjedjenje prekrštenih nogu, može imati više negativnih efekata i trebalo bi ozbiljno da razmislite o tome da prestanete da ga praktikujete.

1. Paraliza nerava

Kada duže vreme sjedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje paralizu nerava. Tokom tog stanja niste sposobni da podignete stopalo i može da prouzrokuje utrnulost mišića. U ekstremnim situacijama čak biste mogli i da povrijedite peronealni nerv.

2. Povišen krvni pritisak

Prema istraživanju, prekrštanje nogu u visini koljena značajno povišava krvni pritisak. Zato, ako ste osoba s visokim krvnim pritiskom, savjetuje se izbjegavanje ovakvog načina sjedjenja.

3. Loše držanje

Prema istraživanju, ako dnevno duže od tri sata sjedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje bočni nagib ramena i karlice, te generalno da izazove loše držanje. Takođe, može da dovede do neusklađenosti kičme, a nepravilno držanje tijela dovodi do bolova i ukočenosti mišića.

4. Bolovi u zglobovima

Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tijela, već može da prouzrokuje i bolove u zglobovima. Moglo bi da povrijedi vrat, karlicu, donji dio leđa i koljena, a posebno bi trebalo da izbjegavate prekrštanje nogu ako već imate bolove u koljenu.

5. Oticanje gležnjeva tokom trudnoće

Izbjegavajte da prekrštate noge tokom trudnoće. Iako je takvo sjedjenje potpuno sigurno za dijete, ono može da prouzrokuje oticanje gležnjeva i grčeve u nogama. Ako osjetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte da sjedite tako da vam obje noge budu na podu ili ih podignite, piše Bright Side. 

Glassrpske.

Danas objavljeno

Zaljubljenost ili nam želudac nešto signalizira?

Vanja A

Kako se riješiti ispucalih usana?

Vanja A

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Vanja A

Ostavite komentar