12. Februara 2022.

Red velvet – najlepša torta za Dan zaljubljenih

Big Portal

Potrebno je:

Za patišpanj:

2 1/2 šolje brašna za sve namene
2 kašike kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
1/2 šolje biljnog ulja
1 1/2 šolja granuliranog šećera
2 1/2 kašičice crvene prehrambene boje
4 jaja, sobne temperature
1 kašika ekstrakta vanile
1 kašičica sirćeta
1 1/3 šolje mlaćenice

Za glazuru od krem sira:

230 g krem sira, sobne temperature
230 g putera, sobne temperature
1 kašika ekstrakta vanile
1/2 kašičice soli
7 šoljica šećera u prahu

Priprema:

Zagrejte rernu na 180° C i obložite dve okrugle tepsije prečnika 20 ili 22cm papirom za pečenje, tako da papir bude samo na dnu, dok strane kalupa treba podmazati maslacem.

U velikoj posudi prosejte zajedno brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so, pa ostavite na stranu.

Pomoću miksera umutite ulje i šećer dok se ne sjedine, oko 2 minuta. Dodajte jaja – jedno po jedno, pa mutite dok smesa ne postane vazdušasta i penasta. Dodajte ekstrakt vanile i prehrambenu boju i dobro promešajte.

U posebnoj posudi pomešajte mlaćenicu i sirće i ostavite po strani.

Naizmenično dodajte suve sastojke i mešavinu mlaćenice i sirćeta, pazeći da završite suvim sastojcima, pa lagano sve promešajte da se sastojci lepo sjedine.

Podelite testo, pa ga izlijte u pripremljene kalupe za pečenje i pecite 25 do 30 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu patišpanja ne izađe skroz čista. Ostavite da se kore potpuno ohlade.

Mutite puter i krem sir dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, so i šećer u prahu i mutite još oko 2 minuta.

Stavite prvu koru na tacnu za serviranje, a zatim obilno premažite pripremljenim kremom. Odozgo stavite drugu koru, pa opet obilno premažite kremom. Zatim kremom premažite i spoljne strane torte i eventualno dekorišite prehrambenom crvenom bojom ili nekim crvenim voćem po želji, mada je lepa i efektna i bez toga! Uživajte!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare