Red Hat-ov CentOS Stream 9 Linux je stigao - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Red Hat-ov CentOS Stream 9 Linux je stigao

Pre skoro godinu dana, kada je Red Hat promenio CentOS iz klona Red Hat Enterprise Linux-a (RHEL) u razvojnu distribuciju Linuxa, CentOS Stream.

Mnogi korisnici nisu bili zadovoljni. Kao rezultat toga, nastalo je nekoliko zamenskih klonova CentOS/RHEL, kao što su AlmaLinux i Rocky Linux. Ali, Red Hat je nastavio sa svojim planovima da koristi CentOS. Sada, novi CentOS projekat prikazuje šta je sve postigao u svom prvom potpuno novom izdanju: CentOS 9.

Ovo novo izdanje je prošlo niz testova i provera kako bi se osiguralo da ispunjava stroge standarde koji će biti uključeni u RHEL. Ažuriranja objavljena na Stream-u su identična onima objavljenim na neobjavljenoj manjoj verziji RHEL-a. “Cilj?” rekao je Rich Boven, Red Hat-ov CentOS menadžer, „Da CentOS Stream bude fundamentalno stabilan kao i sam RHEL“, prenosi ZDNet.

Da bi se postigla ova stabilnost, CentOS Stream počinje od stabilnog izdanja Fedora Linux-a. U CentOS Stream 9, ovo znači Fedora 34. Ovo je ista baza koda koju koristi RHEL 9. Zatim, kako se ažurirani paketi uvode u Fedoru, i prolaze testiranje i ispunjavaju standarde stabilnosti, oni se guraju u CentOS Stream kao i RHEL-ovu nightly verziju. Ukratko, kako je Boven rekao, „Ono kako CentOS Stream izgleda sada je ono kako će RHEL izgledati u bliskoj budućnosti“.

Dole prikazana grafika pokazuje put CentOS Stream 9 od ogranka Fedora 34 do toga da postane predvodnik razvoja Red Hat Enterprise Linuxa 9 u budućnosti.

Sama Fedora se sada sve više doživljava kao stabilno izdanje samo po sebi. Na primer, Amazon Web Services (AWS) je nedavno odlučio da koristi Fedoru kao osnovu za svoju proizvodnju Amazon Linux 3.

CentOS Stream se sada razvija na GitLabu. Za sada, https://git.centos.org ostaje RHEL i CentoS Stream 8 odgovarajuća lokacija za sve RHEL i CentOS Stream 8 izvore.

CentOS Stream 9 uključuje nadogradnje koje će pomoći korisnicima da budu u korak sa najnovijim tehnologijama. Neki od njih su:

  • PHP 8.0
  • Python 3.9
  • MariaDB 10.5
  • Nginx 1.20
  • GCC 11.2

CentOS Stream se može preuzeti kao ISO ovde. Možete ga pokrenuti na 64-bitnim x86 (x86_64 v2+), 64-bitnim ARM (AArch64), IBM Z (s390x Z14+) i IBM POWER (ppc64le POWER9+) arhitekturama. Red Hat još uvek nije objavio release notes o ovom izdanju.

Znamo, međutim, da neće postojati CentOS Linux 9. Ubuduće, jedini CentOS će biti CentOS Stream. Red Hat više neće podržavati CentOS Linux 8 nakon kraja 2021. Korisnici koji žele da ostanu na CentOS Linuxu 8 moraće da se obrate CloudLinux-u ili trećim stranama za podršku.

Izvor: Benchmark

Danas objavljeno

Moskovski sud optužio osam REvil hakera za ransomvare napade širom SAD

Vanja A

DxOMark: kamera vivo X70 Pro nadmašuje iPhone 13

Vanja A

Telefon koji dominira u Kini je iPhone

V.R.

Ostavite komentar