"Reciklirao" Džonsona, Makrona, Merkel - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

“Reciklirao” Džonsona, Makrona, Merkel

Svaki put kada predstavnici grupe G7 održavaju svoje godišnje sastanke u svetu izazovu velike proteste lokalnih grupa sa teritorija gde se sastanak održava. Izgleda da su ove godine oni koji pokušavaju da skrenu pažnju najvećih svetskih moćnika na probleme sa kojima se suočava čovečanstvo, otišli korak dalje.

Uoči ovogodišnjeg sastanka G7 grupe u Kornvolu, u ovoj jugozapadnoj engleskoj grofoviji, pojavilo se neobično umetničko delo. Po uzoru na monumentalnu granitnu skulpturu američkih predsednika Maunt Rašmor, umetnik Džo Raš napravio je Maunt Risajklmor.

Reč je o skulpturi učesnika ovogodišnjeg G7 sastanka napravljenih od recikliranih električnih uređaja poput računara i mobilnih telefona.

Od ostataka uređaja Raš je napravio lice britanskog premijera Borisa Džonsona, japanskog premijera Jošihide Suga, francuskog predsednika Emanuela Makrona, italijanskog premijera Maria Dragija, kanadskog premijera Džastina Trudoa, nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Džoa Bajdena.

Glavni cilj ove umetničke instalacije jeste ukazivanje na problem gomilanja elektronskog otpada u svetu. Prema izveštaju Ujedinjenih Nacija u 2019. godini stvoreno je 53 miliona tona e-otpada, što je devet miliona tona više nego pet godina ranije.

Ekolozi ukazuju na potrebu da se smanji masovna proizvodnja lako kvarljivih uređaja koji brzo postaju otpad. Takođe se nadaju da će ova skulptura biti dobar podsetnik na to. Upravo zato, članovi ekoloških pokreta su postavili ovo umetničko delo preko puta hotela u kome se održavaju sastanci grupe G7.

Danas objavljeno

Nakon 40 godina prodaje se komad vjenčane torte sa svadbe Diane i Charlesa

Vanja A

Pjevačica u paklu razvoda, supruga mora isplaćivati 200.000 dolara mjesečno

Vanja A

Šakiri prijeti zatvor zbog utaje poreza

Vanja A

Ostavite komentar