29. Marta 2021.

Recepti stvoreni za najzelenije godišnje doba: Proljeće na tanjiru

Big Portal

Dani su sve duži i sve smo više u pokretu vani na svježem zraku, stoga nam manjka vremena za kuhanje. Šparoge, špinat, tikvice, mladi luk, prokulice i grašak odličan su povod za pripremu osvježavajućeg, finog i sezonskog ručka.

Pita od špinata i sira

Sastojci:

kore za pitu

500 g svježeg sira

1-2 kiselog vrhnja

1/2 kg mladog špinata

1 jaje

sol

biber

maslinovo ulje

Priprema:
Tikvicama odrežite vrh i kašikom pažljivo izdubite sredinu, pazeći da ne probijete koru. Izdubljeno meso tikvica sačuvajte. Unutrašnjost izdubljenih tikvica lagano posolite, preokrenite i složite na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev. Luk fino nasjeckajte i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2-3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe. Dodajte bijeli luk, koncentrat paradajza, po kašičicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte i podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte nasjeckani paradajz i izdubljeno meso tikvica. Posolite, pobiberite, dodajte 2-3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se paradajz ne raspadne, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte dvije kašike riže  i kuhajte  još pet minuta. Rernu zagrijte na 180 Celzijevih stepeni. Pripremite dublju vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite otprilike 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Poslužite ih uz prilog po želji i umak od jogurta i bijelog luka, koji ćete dobiti tako da 200 grama  grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim čehnom bijelog luka, kašikom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i bibera.

Kremasta tjestenina s povrćem

Sastojci:

200 g tjestenine

100 g graška

100 g šparoga

1 glavica luka

2 mrkve

manji celer

malo bijelog luka

maslinovo ulje

sol, biber, vegeta, svježi bosiljak

malo vrhnja za kuhanje

parmezan

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstajte luk, dodajte grašak, naribanu mrkvu i celer na trakice te nasjeckane šparoge. Sve zajedno prodinstajte i dodajte bijeli luk te ulijte malo vode. Začinite sa solju, biberom i vegetom, a pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Tjesteninu skuhajte, procijedite i pomiješajte s umakom od povrća te dodajte bosiljak.

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare