Bogata je hranjivim tvarima, a djeca je vole zbog slatkastog okusa. Budući da počinje sezona ove zdrave namirnice, donosimo vam nekoliko slasnih recepata
PUNJENA MLJEVENIM MESOM I SIROM
Sastojci:
1 hokaido tikva
350 g mljevenog mesa
50 g ribanog sira
1 glavica luka
1 kašičica soli
½ kašičice mljevene paprike
prstohvat bibera
malo čilija i kima
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Operite tikvu, odrežite vrh („poklopac“) te kašikom izvadite sve košpice. Narežite luk na komadiće pa ga popržite na malo ulja u tavi dok ne postane proziran. Zatim dodajte preostale sastojke, osim sira i tikve, te sve popržite. Naizmjenično stavljajte mješavinu s mljevenim mesom i sirom u tikvu pa na kraju zatvorite tikvu poklopcem. Stavite tikvu na lim obložen papirom za pečenje te pecite na srednjoj rešetki 30-ak minuta. Jelo poslužite dok je toplo.
SOČNE LAZANJE
Sastojci:
16 listova tijesta za lazanje
sol
2 kašike ulja
700 g hokaido tikve (očišćene i narezane na kockice)
2 kašike putera
100 ml povrtnog temeljca
50 ml bijelog vina
biber
prstohvat čilija
muškatni oraščić
100 g kozijeg sira
75 g lješnjaka
grančica kadulje
Priprema:
Listove za lazanje napravite prema uputama s pakiranja. Popržite tikvu na puteru. Zatim ulijte temeljac i vino te začinite solju, biberom, čilijem i muškatnim oraščićem. Ostavite da krčka otprilike osam minuta. Razmrvite sir. Poslažite slojevito na četiri vatrostalna tanjira listove za lazanje, tikvu, lješnjake i sir dvaput jedno za drugim. Završite s listom tijesta za lazanje i kaduljom. Pecite u rerni 15-ak minuta na 150 Celzijevih stepeni.
SLASNA TORTA
Sastojci:
250 g brašna
50 g šećera
1/2 kašičice soli
125 g putera
1 jaje
2 kašike mlijeka
Krema:
500 ml mlijeka
500 g tikve
200 g šećera
2 jaja
1 kašičica cimeta
Priprema:
Obložite kalup papirom za pečenje. Promiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte na kockice isjeckan hladni puter i izmiješajte ovu smjesu prstima, dok tijesto ne bude nalik krupnim mrvicama. Potom dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta (ne mijesite predugo, inače tijesto neće biti prhko). Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga pola sata u frižideru. Isjeckajte tikvu za kremu na kockice i stavite u veliku posudu, zajedno s mlijekom. Dodajte šećer i začine te stavite kremu da se kuha na laganoj vatri, dok tikva ne omekša (otprilike 15 minuta), stalno miješajte da tikva ne zagori. Kada je omekšala, izmiksajte je štapnim mikserom. Ostavite kremu da se ohladi i zatim dodajte umućena jaja.
Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Izvadite tijesto iz frižidera i istanjite ga te položite u kalup. Izbockajte dno viljuškom i stavite tijesto deset minuta u zamrzivač. Izvadite tijesto iz zamrzivača i poklopite ga folijom te ga pecite desetak minuta. Izvadite pečeno tijesto i smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stepeni. Ulijte kremu u tijesto i pecite sve zajedno pola sata. Ostavite kolač da se ohladi prije serviranja.
PUDING S DODATKOM MANDARINA
Sastojci:
150 g očišćenog mesa tikve
250 ml mlijeka
50 g gustina
70 g smeđeg šećera
3 mandarine
prstohvat soli
prstohvat mljevenog cimeta
Priprema:
Očistite meso tikve od kore i košpica, te narežite na kockice. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje pa pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni 20 minuta. Ostavite da se prohladi, odvojite nekoliko kockica sa strane (pospite ih s malo šećera i soka mandarine), a ostatak smrvite viljuškom ili izmiksajte u blenderu/štapnim mikserom.
Izmiješajte dobro da se smjesa izjednači, vratite na vatru, te opet zakuhajte neprestano miješajući.
Raspodijelite puding u dvije ili tri čaše i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Rashladite ga pola sata u frižideru prije posluživanja. Ukrasite kockicama pečene tikve koje ste sačuvali.
Azra.