18. Decembra 2022.

Recept za tradidionalno žito: Tri tajne dobrog i pravog ukusa

Big Portal

Žito je obavezan deo krsnih slava, a veruje se da ono predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života. Postoji bezbroj načina za pripremu slavskog žita, dok su svi na prvi pogled slični. Međutim, postoji velika razlika.

Slavsko žito sa orasima ima poseban ukus koji ga odvaja od običnog. Ovaj recept se dokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito urađeno po ovom receptu bio je oduševljen.

Postoji nekoliko caka koje se koriste u pripremi slavskog žita, da bi osim duhovne vrednosti bilo i ukusno, te da bi se kroz njega dobio i materijalni i duhovni blagoslov.

Sastojci za slavsko žito:

500 grama pčenice belije
400 grama kristalnog šećera
400 grama mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
1/2 ploda muskatnog oraščića

Ko ne voli aromu muskatnog oraščića može slobodno da ga izostavi iz recepta, mada se on vrlo malo i stavlja. Bitno je da se upotrebljava pšenica belija i da imate što bolji orah, dobro očišćen i bez ljuspica.

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu.

Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Kod Grka se slavsko žito ukrašava šećerom u prahu, sa bobicama nara, pasulja, susama, i prave se prave umetničke slike na žitu. Ko ima volje i dara, neka i sam pokuša da ukrasi slavsko žito. Sada je naše slavsko žito spremno da ode u crkvu na osveštanje, te da se posle posluži gostima kao zemni dar i blagoslov koje njima upućuje naš svetac zaštinik. Srećna slava, domaćine!

Nezavisne.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare