Recept za savršeni domaći ajvar bez konzervansa - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Recept za savršeni domaći ajvar bez konzervansa

Ajvar je među omiljenim dodacima svakom jelu na domaćim trpezama.

Ko ne želi patlidžan, može da stavi sve ostale sastojke i opet će dobiti ukusan ajvar.

Sastojci:

  • 15 kg paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 800 ml ulja
  • 4 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike esencije

Priprema:

Paprike i patlidžan oprati i ispeći. Zatim ih očistiti, i samljeti. U šerpu sipati 800 ml ulja, zagrijati i dodati paprike i patlidžan.

Dodati so, šećer i esenciju. Kuvati uz neprestano miješanje.

U vruće sterilne tegle sipati vruć ajvar, dobro zatvoriti i vratiti u rernu 90 minuta na 90 stepeni. Ostaviti da prenoće u rerni, prenosi “Letina kuhinja”.

Nezavisne

Danas objavljeno

5 najkaloričnijih pića koje morate izbjegavati želite li izgubiti kilograme

Vanja A

Pariz-Brest, savršen spoj tijesta i baršunaste kreme od lješnika

Vanja A

Rasteretite organizam uz pomoć ova dva sastojka

Vanja A

Ostavite komentar