Sastojci za četiri porcije:
– 1 kašika maslinova ulja
– 4 čehna bijelog luka
– 5 dl pilećeg temeljca
– 3 dl mlijeka (ili više po želji)
– 2 kašike neslanog maslaca
– 30 g tjestenine fetuccini ili spaghetti
– sol i svježe mljeveni biber
– oko 40 grama parmezana
– 2 kašike isjeckanog peršina
Postupak:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na vatri srednje jačine. Dodajte bijeli luk te uz često miješanje ostavite na vatri jednu do dvije minute dok ne pusti miris. Umiješajte pileći temeljac, mlijeko, maslac i tjesteninu te začinite solju i paprom. Kada zavri, smanjite vatru tako da lagano krčka, uz povremeno miješanje, dok tjestenina ne bude kuhana, oko 10 minuta. Umiješajte parmezan. Ako je umak previše gust, dodajte mlijeka onoliko koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću. Tjesteninu po želji ukrasite peršinom te poslužite toplu.
Izvor: Zadovoljna.hr