28. Augusta 2021.

Recept za kolač od šljiva zbog kojeg će vam mirisati cijela kuća

Big Portal

Sočan biskvit obogaćen listovima limunovca ili pak naribanog koricom limuna sjajno se sjedinjuje sa zrelim šljivama predstavljajući desert od kojeg će cijela kuća zamirisati.

Potrebni sastojci:

200 g brašna

1 žličica praška za pecivo

½ žličice soli

¼ sode bikarbone

8 svježe ubranih listova limunovca ili citronovca ili pola žličice naribane korice limuna

65 g putra, omekšanog, plus još malo za podmazivanje kalupa

85 g kristal šećera

2 velika jaja, sobne temperature

160 ml vrhnja, sobne temperature

½ žličice ekstrakta vanilije

30 g smeđeg šećera

12 malih ili srednjih, zrelih šljiva, očišćeni od koštica i prepolovljenih po dužini

Šlag ili slatko vrhnje za posluživanje, po želji

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, a rešetku postavite na najdonju poziciju. Okrugli kalup za kolač dimenzija 22×5 cm namastite s malo omekšanog putra. Dno obložite papirom za pečenje te i njega malo namažite maslace. Nakon toga kalup lagano pospite brašnom.

U maloj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu, a zatim ostavite sa strane. Ako koristite listove limunovca , dobro za zarolajte po dužini i poprečno narežite na tanke trakice.

Mikserom na srednjoj brzini umutite maslac i šećer, miješajte oko 5 minuta. Dodajte polako jedno po jedno jaje, a nakon dodavanje svakog jajeta smjesu dobro promiješajte. Dodajte vrhnje, ekstrakt vanilije i lišće verbene ili koricu limuna i sve dobro izmiješajte dok se smjesa ne sjedini. Mikser stavite na najmanju brzinu te dodaje brašno dok ne dobijete gusto tijesto.

Ravnomjerno rasporedite polovicu tijesta na dno pripremljene posude. Pospite polovicom smeđeg šećera i posložite 12 polovica šljiva s prerezanom stranom prema dolje. Nakon toga preostalo tijesto rasporedite po šljivama, a zatim preostalih 12 polovica šljiva rasporedite po vrhu s prerezanom stranom prema gore. Preostali smeđi šećer pospite po šljivama.

Kolač pecite otprilike 50 minuta, dok ne e poprimi zlatnu boju i ne počne se odvajati od stranica posude, a čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi na rešetki slijedećih 20 minuta.

Tankim nožem lagano pređite uz rub kolača kako bi se odvojio od kalupa. Preko vrha kalupa stavite tanjur, okrenite kalup i oprezno izvadite kolač iz kalupa tako da klizne na tanjur. Nakon toga kolač ponovno preokrenite na tanjiru.

Kolač poslužite topao ili sobne temperature, po želji s dodatkom, slatkog vrhnja ili malo šlaga.

Izvor:tportal.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare