Ništa čudno s obzirom na to koliko su fine i svestrane. Nije naodmet spomenuti da su brzo gotove bez obzira na to kako se pripremaju i to je sigurno još jedan od razloga zašto ih toliko volimo jesti tokom ljeta. Ako ih se još niste zasitili, donosimo vam recept za još jednu slasnu varijantu tikvica koja može poslužiti i kao prilog i glavno jelo.
Sastojci za štapiće od tikvica:
3 velike tikvice
150 grama panko mrvica ili mrvica prezle
100 grama ribanog parmezana
2 jaja
Maslinovo ulje
Sol i biber
Priprema štapića od tikvica:
Tikvice ogulite, operite i narežite na tanje štapiće. Ako imate domaće tikvice koje nisu špricane, onda ih ne morate guliti.
U jednoj posudi pomiješajte mrvice i parmezan, a u drugoj jaja. Svaki štapić umočite u jaja i zatim uvaljajte u mješavinu mrvica i sira. Štapiće slažite na lagano namašćenu tepsiju jedan do drugog.
Posolite, pobiberite i pošpricajte maslinovim uljem, a zatim stavite tepsiju u rernu zagrijanu na 200 Celzijevih stepeni. Pecite dok štapići na vrhu ne postanu zlatnožuti (oko 20 minuta), a zatim ih preokrenite na drugu stranu i pecite još 20 minuta.
Izvor: zadovoljna.hr
(S.B.)