RECEPT za DOMAĆI kvasac koji se sam obnavlja! Uvijek ćete ga imati pri ruci - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

RECEPT za DOMAĆI kvasac koji se sam obnavlja! Uvijek ćete ga imati pri ruci

Spremate kolače, a kvasca nema na vidiku. Recept koji rešava problem!

Koliko puta vam se desilo da taman što se spremite da napravite omiljenu pogaču ili drugu poslasticu i shvatite da nemate kvasac u kući. Ne brinite, ne morate da idete do radnje iz udobnosti doma, možete ga napraviti i sami i uvek biti spremni za omiljene recepte.

Recept za domaći kvasac

Sastojci: 

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja mlake vode
  • Veća staklena tegla ili neki sud u kome ćete kultivisati kvasac. Nije poželjno da bude od plastike.
  • 1 kašika šećera

Priprema: 

Pomešajte sve sastojke u glatku masu, pokriti gazom ili folijom i ostavite na toplom, samo vodite računa da nije na direktnoj toploti, jer to ubija kvasac.

Proces fermentacije traje od 3-7 dana u zavisnosti koje ste brašno koristili i da li se dodali šećer. Gotovo je kada s pojave mehurići na njemu i kada osetite poznat miris vrenja.

Za jedan kilogram brašna biće vam potrebno oko dve šolje domaćeg kvasca.

Ako želite da imate kvasac pri ruci svakog dana, možete u teglu sa domaćim kvascem, svaki dan dodavati po pola šolje mlake vode i brašna. Tako ćete ga hraniti svaki dan i imaćete konstantnu proizvodnju. Tada treba da mešate masu nakon dodavanja, pa koristite silikonsku ili drvenu varjaču. 

Danas objavljeno

Koje je voće idealna jesenja užina za posao

Vanja A

Čaj sa kakaom je tvoj novi omiljeni, zdravi napitak!

Vanja A

Zdravi čokoladni brauni od samo 3 sastojka

Vanja A

Ostavite komentar