Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krompira.
Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krompira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.
Sastojci:
Za ćufte/okruglice:
- 500 g mljevenog mesa (po izboru)
- 75 g riže
- 1 luk
- 2 jaja
- 2 kašike krušnih mrvica
- 2 čehna bijelog luka 1
- kašičica slatke mljevene paprike
- 50 ml vode
- so, biber
- malo sitno sjeckanog svježeg peršina
- 2 kašikemaslinova ulja
Za umak:
- 500 ml paradajz sosa
- 3 kašike maslinova ulja
- 3 kašike glatkog brašna
- 1 kašike šećera
- 1,5 l vode
- so, biber
Priprema ćufti:
- Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko dvije minute, dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
- U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
- Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljenu tavu.
- U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte paradajz sos i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, so i biber pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
- Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
- Poslužite uz pire od krompira.
Prijatno.
Azra.