11. Februara 2022.

Recept za ćufte u paradajz sosu

Big Portal

Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od paradajza uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krompira.

Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krompira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.

Sastojci:

Za ćufte/okruglice:

  • 500 g mljevenog mesa (po izboru)
  • 75 g riže
  • 1 luk
  • 2 jaja
  • 2 kašike krušnih mrvica
  • 2 čehna bijelog luka 1
  • kašičica slatke mljevene paprike
  • 50 ml vode
  • so, biber
  • malo sitno sjeckanog svježeg peršina
  • 2 kašikemaslinova ulja

Za umak:

  • 500 ml paradajz sosa
  • 3 kašike maslinova ulja
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 1 kašike šećera
  • 1,5 l vode
  • so, biber

Priprema ćufti:

  1. Luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko dvije minute, dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
  2. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
  3. Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljenu tavu.
  4. U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte paradajz sos i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, so i biber pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
  5. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
  6. Poslužite uz pire od krompira.

Prijatno.

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare