Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Recept za brzi čokoladni kolač koji vam ni dijeta neće zabraniti

Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove “nezdrave” verzije?

Isprobajte ovaj sočni čokoladni brownie s batatom. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem.

Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan – nije li to sve što vam treba?

Sastojci za čokoladni kolač bez glutena i jaja:

  • 250 g batata
  • 6 hurmi
  • 1 kašika kokosova ulja
  • 4 kašike javorova sirupa ili meda
  • 100 g sitno mljevenih badema
  • 4 kašike gorkoga kakaa
  • 1 kašičica ekstrakta od vanilije
  • malo cimeta
  • malo muškatnog oraščića

Priprema čokoladnog kolača:

  1. Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).
  2. U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i hurme dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
  3. U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
  4. Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 °C i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
  5. Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

Danas objavljeno

Mekan i sočan kolač spremljen po najboljem receptu naših baka

Zeljka

Kako ČUVATI PARADAJZ da ne postane BRAŠNAST? Postoje dva GENIJALNA TRIKA za najbolji ukus

Zeljka

Četiri znaka da ste pod hroničnim stresom a da to i ne znate

Zeljka

Ostavite komentar