Sastojci:
Za koru:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašika ulja
- 8 kašika mlijeka
- 8 kašika brašna
- pola kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 8 bjelanaca
- 24 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Osam žumanaca dobro umutite s osam kašika šećera. Mutite dok smjesta ne postane kremasta. Potom dodajte osam kašika ulja i osam kašika mlijeka. Promiješajte kašikom i dodaajte osam kašika brašna i prašak za pecivo. Promiješjte kašikom dok se smjesa ne sjedini.
U kalup stavite papir za pečenje i stavite da se peče. Pecite desetak minuta na 180 stepeni.
U šerpicu koja mora biti uža od vaše posude za pravljenje fila stavite jednu trećinu vode i provjerite da voda ne dodiruje dno posude u kojoj ćete mutiti fil. Stavite da se voda prkuha. U posudu za fil stavite osam bjelanaca i dodajte 24 kašike šećera. Potom dodajte limunov sok i dvije vrećice vanilin šećera i promiješajte.
Kada se voda prokuha stavite posudu s bjelancima preko i počnite mutiti smjesu desetak minuta. Za to vrijeme jaja će se pasterizirati i dobit ćete čvrstu smjesu. Nakon toga bjelanca skinite s vatre i mutite ih mikserom osam do deset minuta.
Na koru stavite fil i poravnajte je. Dekorišite je malinama. Stavite je u frižider i konzumirajte je u roku od pola sata, piše Klix.