Iz bakine kuhinje stiže nam prdlog za ukusan ručak.
Potrebno je:
- 1 glavica slatkog kupusa
- 1 lonče od 100gr pirinča
- 1 veća šargarepa
- veza mladog crnog luka
- 1 mladi krompir
- 100 ml kuvanog paradajza
- 2 kašičice brašna
- 1 svež paradajz
- crvena mlevena paprika
- beli luk
- biber, so
- peršunov list
- ulje
Foto: privatna arhiva
Priprema:
U dublju šerpu staviti izdubljeni kupus i kuvati 5 minuta, pa hvataljkom odvojiti listove i ohladiti. Skinuti nožem koren i naši listovi su spremni za spremanje najbolje posne sarme.
Iseckati sitno crni luk, dodati seckanu šargarepu, pa propržiti, dodati opran pirinča, krompir, secen paradajz na kockice, beli luk, biber, papriku crvenu mlevenu i izjednačiti. List raširiti na dasku staviti punu kašiku nadeva, saviti ivice i uviti sarmu spravljajući list da sarma bude što tvrđe uvijena.
Tepsiju podmazati, pa ređati sarmice. Uzeto 300 ml tečnosti gde se kuvao kupus, pa ubaciti 2 kašičice brašna i žicom promućkati.
Dodati 100 ml duvanog paradajza, pa preliti sarmice. Još malo premazati uljem i peći u rerni na 220 stepeni C oko 50-60 minuta.
Možete je pokriti do polovine, pa otkriti da zarumene. Uživajte!