15. Augusta 2022.

Recept: hrskavi ‘pomfrit’ od tikvica kakav priprema Marta Stjuart

Big Portal

Onda isprobaj ovaj ukusni recept slavne kuharice Marthe Stewart. Ona tvrdi da su pohane tikvice izvrsna alternativa krompiru. „Pomfrit“ od tikvica à la Martha Stewart nova je niskokalorična alternativa konvencionalnom krompiru. Prikladan je kao samostalna večera uz kakvu bogatu salatu ili kao ukusan prilog, a priprema se vrlo brzo. Panko mrvice, japanske krušne mrvice za paniranje napravljene od bijelog hljeba bez kore, čine ovo jelo posebno hrskavim. No, naravno, možeš koristiti i obične mrvice hljeba. Evo ukusnog recepta…

Sastojci:

2 jaja

2 kašike vode

2 velike tikvice

50 g pšeničnih klica, alternativno možeš koristiti pšenično brašno

120 g panko mrvica, alternativno možeš koristiti klasične mrvice za paniranje

60 ml maslinova ulja

Krupna morska sol, mljeveni biber

Napomena: ako ne voliš tikvice, povrće možete zamijeniti hokaido tikvom ili portobello gljivama (izgledaju kao veliki smeđi šampinjoni.

https://www.instagram.com/p/CSxFhp3HqDM/?utm_source=ig_web_copy_link

Priprema

  1. Zagrij pećnicu (gore/dolje) na 220 stepeni. Razmuti jaja i vodu te ostavi zdjelu sa strane. Stavi pšenične klice i panko brašno u zasebne posude.
  2. Nareži tikvice na prutiće nalik pomfritu. Zatim svaki komad tikvica pojedinačno umoči prvo u pšenične klice, zatim u smjesu od jaja i na kraju ih uvaljaj u panko brašno.
  3. Stavi pomfrit od tikvica na lim za pečenje, nakapaj maslinovim uljem i začini po ukusu solju i biberom. Pomfrit peci u pećnici 20 do 25 minuta dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje.

Izvor: miss7.hr

(S.B.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare