Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja

Mnogi od nas smatraju da, upitavši nekoga: “Jeste li to smršali?”, upućuju kompliment.

Ali, istina je da čak i dobronamjerno pitanje o težini, kojim hvalite nečije napore, može da dovede do mnogih loših posljedica, od negativne slike o sopstvenom tijelu do poremećaja u ishrani.

Zašto komentarišemo tuđi izgled?

Vic dana: Nezgoda u kuhinji - Vicevi

Zašto mislimo da smo pozvani i prozvani da upoređujemo nečije tijelo sa svojim i komentarišemo nečiji izgled? “Na taj način nastojimo da se socijalizujemo”, kaže Filipa Didrihs, profesor psihologije na Univerzitetu Zapadne Engleske u Bristolu.

Žene vole da razgovaraju o izgledu.

Istraživanja pokazuju da se uključivanjem u ovakav razgovor žene osjećaju kao da imaju nešto zajedničko jedna sa drugom, jer društvo pridaje veliku pažnju našem izgledu.

Mršavost je, u gotovo svim društvima, postala krajnji cilj kada su u pitanju ljepota, uspjeh i sreća. Ovakav način razmišljanja “obećava” da u svima nama postoji mršava osoba koju samo treba izvući na površinu.

Mršavljenje je ideal

Ipak, studije pokazuju da su razgovori o vježbanju ili mršavljenju učinili da se žene usredsrijede na to kako njihovo tijelo izgleda, a ne na to šta ono može da uradi. Zato se o njemu uglavnom ne izjašnjavamo pohvalno i stalno procjenjujemo i kritikujemo, kako svoje tako i tuđe.

Pohvalite frizuru i odjeću, ali…

Komentarisanje nečijeg izgleda, naravno, nema uijek negativne posljedice. Na primjer, u redu je pohvaliti nečiju odjeću ili frizuru, ali kada nekome kažete “Izgledaš odlično. Da li si smršao?”, to u stvari znači: “Izgledaš dobro jer si mršaviji”.

Rečenica koju ne bi trebalo da izgovorite jer ćete dobiti neprijatelja

Dakle, prije nego što se nekome obratite riječima: “Da li ste smršali?”, želeći da mu se na taj način približite, sjetite se da bi on to pitanje mogao da doživi kao uvredljivo i diskriminatorno. Jer, tijelo je nešto sasvim intimno, pa je drskost smatrati da neko želi da bude drugačiji od onoga kako sada izgleda.

(magazine.novosti.com)

Danas objavljeno

Kako se Lejdi Gaga izvukla iz pakla droge?

Vanja A

Najkraći let na svijetu traje 53 sekunde, a avion prima samo osam putnika

Vanja A

Razmažena djeca slavnih: Na pelenama su nosili dijamante, a nisu ni znali

Vanja A

Ostavite komentar