Rebalans budžeta Srpske ide na usaglašavanje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Rebalans budžeta Srpske ide na usaglašavanje

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske danas nije postignuta saglasnost o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu, koji je pokrenuo Klub Bošnjaka.

Veto bošnjačkog kluba biće predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda u Republike Srpske je još prije epidemije korona virusa stavio veto i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Ni o tom pitanju danas nisu usaglašeni stavovi na Vijeću naroda, kao ni o uredbama usvojenim tokom vanrednog stanja u RS.

Bošnjački klub pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa i na odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je danas za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja i organizacije civilnih žrtava rata.

Okić je ukazao da su nuliranja sredstva za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru Republike Srpske, neprihvatljiva.

Kazao je i da su odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda pokrenuli, jer se spomenutim uredbama pokušava državna imovina uknjižiti na Republiku Srpsku.

(Fena)

Danas objavljeno

Pentagon potvrdio autentičnost snimaka NLO

M.

Vučić: Svi su “skočili za vrat” Srbiji i Srpskoj, a ćute o velikoj Albaniji

M.

Još jedna zemlja spremna: U slučaju neprihvatljivog ponašanja Rusije…

M.

Ostavite komentar