26. Oktobra 2019.

Rebalans budžeta rađen zbog kupovine aviona?

Big Portal

Skupština Republike Srpske usvojila je rebalans budžeta za ovu godinu i na taj način povećala budžet za nešto više od 60 miliona maraka. Bez prijeke potrebe, upozoravaju iz opozicije, ističući da ni u rebalansu nema razvojne komponente, već da će i tih 60 miliona maraka nestati u javnoj potrošnji.

Rebalans budžeta usvojen je po hitnom postupku i sada iznosi tri milijarde i 316,6 miliona KM.

Budžet će rebalansom biti veći od prvobitno usvojenog ovogodišnjeg budžeta za 60,6 miliona maraka. Planom budžeta za 2019. godinu predviđen je budžetski suficit u iznosu od 56,6 miliona KM, dok je prijedlogom rebalansa budžeta Republike Srpske za 2019. godinu planiran budžetski suficit u iznosu od 67,6 miliona KM.

Na prvu ne izgleda loše, ali je problem što se samo povećava javna potrošnja, dok se ne radi ništa za poboljšanje privrede, tvrdi opozicija. Rebalans budžeta samo je rezultat vladinih političkih obećanja.

Poslanik SDS-a Davor Šešić uvjerava da, svakako, jeste za povećanje plata, ali da do toga može doći davno najavljenom, a nikada realizovanom reformom javne uprave i prestankom stranačkog zapošljavanja a ne vještačkim rebalansima budžeta.

Iz PDP-a, takođe, napominju da je riječ o potrošačkom rebalansu i budžetu, jer u rebalansu nema ništa spektakularno i nema razvojne komponente.

Skupština je rebalans budžeta usvojila na ovosedmičnom zasjedanju, a u opoziciji sumnjaju da je rebalans predložen i konačno usvojen zbog najava Vlade o milionskim troškovima za kupovinu novog aviona, helikoptera i automobila.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare