Prhko tijesto:
400 g oštrog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
2 žumanjka
2 kašike kiselog vrhnja
po želji korica limuna i burbon vanilin šećer
Nadjev:
1 kg očišćenih višanja
80 g šećera
1 kašičica cimeta
pola mahune tonke/ burbon vanilin šećer
2-3 kašike krušnih mrvica (da malo pokupe sok)
Priprema: U brašno dodajte hladan maslac narezan na kockice pa ga utrljajte prstima u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Možete napraviti tijesto i pomoću miksera sa nastavkom list. Dodajte ostale suhe sastojke i žumanjke, a kada se smjesa spoji dodajte i vrhnje pa umijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela; neka jedan bude veći od drugoga. Oba zamotajte u prozirnu foliju, manji stavite u zamrzivač, a veći u frižider na 15-ak minuta. Lim za pečenje, manji od onoga za rernu premažite maslacem i malo pobrašnite. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto iz frižidera pa prebacite u lim. Neka krajevi tijesta dođu do sredine stranica lima kako bi nadjev ostao u tijestu. Za nadjev višnje očistite i dodaj im šećer, začine i mrvice. Rasporedite nadjev i naribajte ostatak tijesta koji je bio u zamrzivaču. Peci 40-ak minuta dok kolač ne poprimi lijepu boju.
Izvor: Miss7