Razotkrivena sajber špijunaža na Facebooku i drugim platformama - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Razotkrivena sajber špijunaža na Facebooku i drugim platformama

Kompanija Meta je otkrila da je preduzela mjere protiv dve špijunske hakerske grupe iz Južne Azije koje su koristile njene platforme za distribuciju malvera i infekciju potencijalnih meta.

Iza jedne kampanje stoji hakerska grupa praćena pod imenom Bitter APT (APT-C-08 ili T-APT-17), koja cilja pojedince na Novom Zelandu, u Indiji, Pakistanu i Velikoj Britaniji.

Bitter je koristio razne taktike, uključujući i društveni inženjering, da bi zarazio uređaje ciljeva malverom.

“Koristili su miks servisa za skraćivanje linkova, zlonamernih domena, kompromitovanih veb sajtova i hosting provajdera da distribuiraju svoj malver”, navodi se.

Napadači bi ubedili žrtve da preuzmu iOS aplikaciju za ćaskanje preko Apple TestFlighta, legitimnog onlajn servisa koji se koristiti za testiranje aplikacija i pružanje povratnih informacija programerima aplikacija.

Iako je tačna funkcionalnost aplikacije nepoznata, sumnja se da je korišćena kao sredstvo za nadzor nad žrtvama kampanje.

Pored toga, Bitter APT je koristio ranije nepoznati Android malver pod nazivom Dracarys, koji zloupotrebljava dozvole pristupa operativnom sistemu za instaliranje aplikacija, snimanje zvuka, snimanje fotografija i prikupljanje osetljivih podataka sa zaraženih telefona kao što su evidencije poziva, kontakti, fajlovi, poruke, geolokacija i informacije o uređaju.

Druga hakerska grupa koji je Meta primetila je Transparent Tribe (APT36), za koju se tvrdi da je iz Pakistana i koja cilja vladine agencije u Indiji i Avganistanu.

Prošlog meseca, Cisco Talos je povezao ovu grupu sa fišing kampanjom usmerenom protiv studenata u različitim obrazovnim institucijama u Indiji.

Meta je među žrtvama napada ove grupe identifikovala vojna lica, vladine zvaničnike, zaposlene u organizacijama za ljudska prava i drugim neprofitnim organizacijama i studente koji se nalaze u Avganistanu, Indiji, Pakistanu, Saudijskoj Arabiji i U.A.E.

Oba malvera mogu da prikupljaju evidencije poziva, kontakte, fajlove, poruke, geolokaciju, informacije o uređaju i fotografije, kao i da koriste mikrofon uređaja, što ih čini efikasnim alatima za nadzor.

B92.

Danas objavljeno

Need for Speed Unbound donosi osvježenje u franšizu

Zeljka

Predstavljeni Google Pixel 7 i Pixel 7 Pro

Zeljka

Obrt: TikTok sada kopira Instagram

Zeljka

Ostavite komentar