"Razmjena teritorija je napuštena ideja - umjesto dijaloga sa Beogradom, biće sa Srbima na Kosovu" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Razmjena teritorija je napuštena ideja – umjesto dijaloga sa Beogradom, biće sa Srbima na Kosovu”

Lider Pokreta Samoopredeljenja Aljbin Kurti kaže da umesto dijaloga sa Beogradom želi da se uključi u “unutrašnji” dijalog koji će biti usmeren na kosovske Srbe.

Kurti je to kazao u intervjuu za švajcarski list “Le Temps”.

“Želim da se uključim u dijalog usmeren na razvoj sa kosovskim Srbima. Prema svima treba postupati jednako i sa poštovanjem, ali moramo prekinuti glasne fraze poput ‘dijaloga o pomirenju’ ili ‘istorijskog dijaloga’. Zašto, recimo ne ujediniti albanske i srpske poljoprivrednike i razgovarati o osemenjavanju, đubrivu, mašinama, proizvodnji, cenama goriva? Počnimo sa nečim, umesto da ponavljamo ista pitanja o identitetu. Što se tiče dijaloga sa Srbijom, on treba da se radi u korist stanovništva. Do sada je to imalo veze sa tim ko je šta iz dijaoga dobio, tj. onim što je dobio Vučić , a šta Tači, autokratske vođe koje su se sastajale iza zatvorenih vrata”, rekao je Kurti.

Kako je dodao, nada se i da će ideja razmene teritorija sa Srbijom uskoro biti potpuno “napuštena”.

“Da, nadam se, ali ne prođe nedelja bez da novi stručnjak, grupa mladih stručnjaka, smisli bajkoviti plan koji bi čarobnim štapićem rešio sve problem na Balkanu, vadeći ovu staru ideju iz ormara”, rekao je Kurti.

“Dijalog nam nije prioritet”

Ponovio je da tema dijaloga Prištine i Beograda nije jedna od priroriteta za njegovu stranku.

“To je zato što ta tema zauzima šesto ili sedmo mesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, Pravda.. Međutim, voljan sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta”, rekao je Kurti.
“Ujedinjenje Kosova i Albanije nije u skladu sa našim Ustavom”

Kada je reč o najavama lidera Alijanse za budućnost Kosova i kandidata te stranke za predsednika Ramuša Haradinaja o ujedinjenju Kosova i Albanije, Kurti je napomenuo da je suština da se na Kosovu poštuju demokratske procedrure, a ujedinjenje nije jedna od njih.

“Kada je Kosovo postalo nezavisno, dobilo je svoj ustav u kome se kaže da jedna suverena država nema pravo da se slobodno ujedinjuje sa drugim državama. Naš suverenitet jeste ograničen, ali kada budemo zaista nezavisni, takođe imamo pravo da se odreknemo te nezavisnosti, na primer da se pridružimo federaciji. Međutim, suštinska stvar je poštovanje demokratskih procedura”, naglasio je Kurti.

Izvor: Kosovo online
Foto: Tanjug/AP Photo/ Visar Kryeziu

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar