14. Jula 2022.

Razlozi zbog kojih je dobro piti JABUKOVO SIRĆE: Jedan se posebno odnosi na dame

Big Portal

Jabukovo sirće je poslednjih godina, postalo glavni sastojak u ishrani. Novija istraživanja pokazuju da jabukovo sirće pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili preterane gojaznosti.

Glavni sastojak jabukovog sirćeta, kao i bilo kog drugog sirćeta, jeste sirćetna kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i amino-kiselina, a jabukovo sirće će vam pomoći kod:

Dijabetesa

Možda je najveća dobrobit od jabukovog sirćeta njegov uticaj na nivo glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da ono može sniziti nivo glukoze. Ispitanici su uzimali dve kafene kašičice jabukovog sirćeta pred spavanje, a ujutru bi im nivo glukoze bio snižen za 6%. Ipak – ova studija je urađena na pacovima, treba tek da se proveri na ljudima.

Snižava nivo holesterola

Pomaže kod visokog krvnog pritiska i kod srčanih bolesti

Još jedno istraživanje na pacovima dokazalo je da jabukovo sirće može sniziti povišeni krvni pritisak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu sa jabukovim sirćetom manje obolevaju od srčanih bolesti od onih koji to ne čine. I ova tema zahteva, naravno, još ispitivanja da bi se doneli neki konačni zaključci.

Pomaže pri gubljenju kilograma

Stotinama godina jabukovo sirće korišćeno je u ovu svrhu. Godine 2005. urađeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške hleba sa nekoliko kapi belog sirćeta, a drugi su jeli običan hleb. Ispitanici iz prve grupe osećali su pre i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare