Različita vrsta hrane utiče na rizik od različitih vrsta moždanog udara - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Različita vrsta hrane utiče na rizik od različitih vrsta moždanog udara

Nova studija ispituje povezanost između određene vrste hrane i rizika od hemoragijskog ili ishemijskog moždanog udara. Detaljna analiza nudi uvid u to koja je hrana povezana sa manjim rizikom od različitih vrsta moždanog udara.

Moždani udar je jedan od češćih uzroka smrtnosti u celom svetu. U tom kontekstu, strategije za sprečavanje moždanog udara su od presudnog značaja.

Vežbanje, prestanak pušenja, konzumiranje više voća i povrća, izbegavanje masne hrane i unosa šećera, samo su neki od poznatih načina za poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i smanjenje rizika od moždanog udara. Međutim, nisu svi moždani udari isti.

Autori nove studije uočili su sve veću povezanost između određene vrste hrane i dve podvrste moždanog udara, ishemijskog moždanog udara i hemoragijskog moždanog udara.

Dr Tami Tong, prehrambeni epidemiolog sa Odeljenja za zdravlje stanovništva na Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji, je prvi autor novog rada koji je objavljen u “European Heart Journal”.

Potreba za novim istraživanjima

Ishemijski moždani udar je najzastupljenija vrsta moždanog udara, koji čini oko 87 odsto svih slučajeva moždanog udara.

On je posledica zapušenja krvnog suda usled nastanka tromba, što ugrožava dotok krvi bogate kiseonikom u mozak.

Sa druge strane, hemoragijski moždani udar nastaje kada dođe do pucanja krvnog sud u mozgu, a krvarenje ošteti moždane ćelije.

U svom radu dr Tong i njegov tim objašnjavaju da su prethodna istraživanja već proučavala povezanost ishrane i rizika od moždanog udara.

Međutim, oni primećuju da se to uglavnom usmeravalo na ukupan rizik od moždanog udara, koji kombinuje ishemijski, hemoragijski i “neodređeni” moždani udar, ili samo na ishemijski moždani udar, jer se ovaj tip češće dešava.

Dakle, autori su nameravali da ispitaju povezanost između unosa hrane, usredsređujući se na glavne vrste hrane i vlakana, i moždanog udara, razmatrajući ishemijske i hemoragijske moždane udare odvojeno.

Proučavanje različitih vrsta hrane i vrste moždanog udara

Istraživači su klinički pratili učesnike studije u proseku 12,7 godina.

Koristili su statističke alate za procenu nivoa rizika tokom perioda praćenja za “ishemijske i hemoragijske moždane udare povezane sa konzumiranjem crvenog i prerađenog mesa, živinskog mesa, ribe, mlečnih proizvoda, jaja, žitarica, voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova, semenki i vlakana”. 

Jaja mogu povećati rizik od hemoragijskog moždanog udara

Istraživanje je otkrilo da je veći unos voća, povrća, vlakana, mleka, sira ili jogurta povezan sa manjim rizikom od ishemijskog moždanog udara, ali ne i sa manjim rizikom od hemoragijskog moždanog udara.

Za svakih dodatnih 200 grama voća i povrća koje je osoba konzumirala svaki dan, relativni rizik od ishemijskog moždanog udara bio je za 13 odsto niži, a za svakih 10 grama dnevno dijetalnih vlakana, relativni rizik je bio 23 odsto niži.

Ovo je, objašnjavaju autori, ekvivalentno 1,02 manje slučajeva ishemijskog moždanog udara usled konzumiranja voća i povrća i 1,86 manje slučajeva usled konzumiranja vlakana na 1000 učesnika u periodu od 10 godina.

Finija analiza otkrila je da agrumi, tvrdo voće, poput jabuka i krušaka, banane, povrće i korensko povrće smanjuju rizik, ali ne i lisnato povrće poput kupusa.

Zatim, dva decilitra mleka dnevno povezano je sa 5 odsto nižim relativnim rizikom od ishemijskog moždanog udara, 100 grama jogurta sa 9 odsto nižim relativnim rizikom i 30 grama sira dnevno sa 12 odsto nižim relativnim rizikom.

Sa druge strane, konzumiranje jaja je “pozitivno povezano” sa većim rizikom od hemoragijskog moždanog udara.

Učesnici studije su u proseku konzumirali manja od 20 grama jaja dnevno. Svakih dodatnih 20 grama jaja na dan bilo je povezano sa povećanjem relativnog rizika od hemoragijskog moždanog udara za 25 odsto.

“Naša studija naglašava važnost odvojene analize ova dva tipa moždanog udara, jer se prehrambene asocijacije razlikuju kod ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara, što je u skladu sa drugim dokazima, koji pokazuju da i drugi faktori rizika, kao što su nivo holesterola ili gojaznost, takođe utiču različiti na ova dva podtipa moždanog udara”, rekao je dr Tong.

Danas objavljeno

Ukusni obroci: Za energiju, sitost i zdravlje

Vanja A

Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu

V.R.

Eksperiment pokazao – brza hrana na tijelo djeluje kao napad bakterijske infekcije

V.R.

Ostavite komentar