"Razgraničenje što pre, kad utvrdimo gde je linija moći ćemo da je branimo" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Razgraničenje što pre, kad utvrdimo gde je linija moći ćemo da je branimo”

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da se zalaže za razgraničenje s kosovskim Albancima i to što pre.

“Kad utvrdimo gde je linija, moći ćemo i da je branimo”, dodaje.

Ovo je Vulin rekao u intervjuu za “Novosti” ističući da je u pitanju njegov lični stav o načinu za rešavanje kosovskog ptianja, a ne stav Aleksandra Vučića, Vlade ili Skupštine.

“Nesporan je zločin koji je učinjen prema našoj zemlji i narodu, ali sada je na nama da li ćemo imati hrabrosti i snage da se već jednom okupimo, ujedinimo i pokušamo da rešimo srpsko nacionalno pitanje”, kaže Vulin.

On upozorava i da “velika Albanija dolazi”, a pitanje je kako kaže, da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u centralnoj Srbiji.

“Velika Albanija se već formirala, samo je pitanje koliko delova drugih država će zahvatiti. Ulaskom Severne Makedonije u NATO svi Albanci sa izuzetkom dve opštine u centralnoj Srbiji, živeće u jedinstvenom bezbednosnom i političkom prostoru u okviru NATO. A životom svih Albanaca rukovodi se iz Tirane”, naveo je on.

Govoreći o razgraničenju, Vulin kaže da bi u slučaju takvog rešenja ono moralo da bude potvrdjeno na referendumu.

“Neke velike sile bi to podržale, neke ne bi, a na nama je da učestvujemo u toj utakmici”, kaže Vulin.

On smatra i da Aleksandar Vučić pokazuje veštinu i hrabrost koju decenijama nije pokazivao nijedan srpski državnik.

“On uspeva da se izbori sa svim tim suprotnostima i da zadrži Srbiju na prostoru KiM. Hrabrost Vučića da uopšte radi na tome je nezabeležena. Niko pre njega nije uopšte hteo da se petlja sa tim”, naglasio je Vulin.

Povodom kontraargumenta ideji razgraničenja da bi time u budućoj kosovskoj državi ostao veći deo Srba nego što ih živi na severu, Vulin kaže: “Nisam nacrtao granicu, samo želim da se odvojim od Šiptara”.

“Verujem da je to najbolje rešenje. Ako bismo se razdvojili od Šiptara, nakon sporazuma bismo imali više mogućnosti da pomognemo Srbima koji žive u većinskim šiptarskom prostoru nego što imamo sada i u većinskom srpskom prostoru na KiM”, naveo je on.

Konflikt sa kosovskim Albancima, kako kaže, nije i ne može da bude zamrznut.

“Što pre se otkinemo od Šiptara, pre ćemo početi da živimo. Ako nećemo, pa srećno nam celovito i nezavisno Kosovo”, naglašava on.

Na pitanje koliko je realna opasnost od upada KBS na sever KiM, Vulin kaže da uvek postoje planovi kosovskih vlasti da izazovu nerede i nevolju na severu KiM i tako iznude reakciju Beograda i da onda pozovu u pomoć velike sile.

Ipak, dodaje, mnogi planovi Prištine su promenjeni zato što je vidjen odlučan stav našeg predsednika i države da ćemo zastititi naš narod.

“Mogu samo da kažem da nikada više neće biti ni “Bljeska” ni “Oluje” ni martovskog pogroma”, poručuje Vulin.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ministar odbrane smatra da je to jedini i pravi put.

“Nećemo da budemo deo NATO. Ne samo zato što su nas bombardovali već i zato što nećemo drugima da činimo ono što su radili nama. A da bismo ostali neutralni moramo da budemo vojnički moćni”, istakao je on.

Vulin je najavio i da do kraja godine stižu tenkovi T-72 i helikopteri Mi-17 i X-145.

Kada je reč o eventaulnim vanrednim parlamentarnim izborima u junu, Vulin kaže da bi voleo da se oni održe jer misli da bi se time “izbeglo da narodnu energiju trošimo na zaustavljanje fašista koji upadaju u institucije i tuku žene”.

“Smatram da su izbori dobri, lekoviti, da će oterati fašiste sa ulica. I tada će opozciija, osim mržnje prema Vučiću, morati biračima da predstavi i neki program i otvoreno kaže šta misli o Kosovu i drugim vaznim pitanjima. Ali zato oni i beže od birališta”, zaključio je Vulin.

Danas objavljeno

Grčka: Svi građani i turisti dobili SMS upozorenje o požarima

M.

“Sastanak sa Šmitom samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke”

M.

Dva muškarca se u utopila na crnogorskom primorju

M.

2 0 komentara

racic 7 Aprila, 2019 at 10:36 am

Valjda znamo odakle pocinje Albanija.
Decani,
Junik,
Djakovica,
Dragas,
Brod.
To je granica.
Zasto je ne branimo ?

Odgovori
$@Л€ 7 Aprila, 2019 at 11:29 am

Upravo tako, granice se znaju to treba da se brani a ne da dozvolimo da nam drugi crtaju granice. Mogu da nam otmu ali mi nikad ne smijemo da poklonimo hel šta god zauzvrat dobili malo je.

Odgovori

Ostavite komentar