Razgovarali Blinken i Lavrov: Glavne teme razmjena zarobljenika i Ukrajina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Razgovarali Blinken i Lavrov: Glavne teme razmjena zarobljenika i Ukrajina

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je razgovarao telefonom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, a da je jedna od tema pregovora bila razmjena zarobljenika.

  • Razgovarao sam sa ministrom Lavrovom. Imali smo otvoren i direktan razgovor. Insistirao sam na tome da Kremlj podrži prijedlog po pitanju oslobađanja Pola Vilana i Britni Grajner – rekao je Blinken.

Ubrzo zatim se oglasio i spoljnopolitički resor Rusije koji je takođe potvrdio da su Lavrov i Blinken razgovarali, kao i da je pored razmjene zarobljenika tema bila i Ukrajina.

Lavrov je, naime, rekao Blinkenu da će svi ciljevi specijalne vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini biti ispunjeni.

  • Ruski diplomata je iznio sve principijelne stavove Rusije po pitanju specijalne vojne operacije u Ukrajini naglasivši da će svi ciljevi biti ispunjeni – navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Lavrov je pozvao Blinkena da se vrati režimu “tihe diplomatije” po pitanju razmjene zatvorenika, bez spekulacija i nametanja, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe navodi i da je Lavrov objasnio Blinken detalje prehrambenog sporazuma koji je potpisan u Istanbulu.

Rusko Ministarstvo dodaje i da je riječi bilo o bilateralnim odnosima Rusije i SAD kojima je potrebna hitna normalizacija.

Podsjetimo, Kremlj je nedavno saopštio da još uvijek nema dogovora o eventualnoj razmijetni američkih građana Pola Vilana i Britni Grajner na ruskog državljanina Viktora Buta.

Danas objavljeno

Kriminalne mreže sa Zapadnog Balkana postale ključni akteri na tržištu droge u EU

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Uništeni tenkovi, raketni sistemi, likvidirani vojnici

M.

Najmanje osam ljudi poginulo u klizištu na Iskiji

M.

Ostavite komentar