Razgovarali Bajden i Putin: "Normalizacija veza u interesima obe države" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Razgovarali Bajden i Putin: “Normalizacija veza u interesima obe države”

Predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin imali su prvi telefonski razgovor u utorak.

Iako je administracija Bajdena ranije izrazila spremnost da radi sa Moskvom na sprečavanju isteka poslednjeg preostalog sporazuma o kontroli naoružanja između dve zemlje, ona navodno ne planira da obnovi pogoršane odnose sa Kremljem.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u svom prvom telefonskom razgovoru sa novozakletim američkim predsednikom Džo Bajdenom da je normalizacija veza između Vašingtona i Moskve u interesu obe države. Dodao je da bi poboljšanje dijaloga između dve sile takođe koristilo čitavom svetu zbog njihovog uticaja na globalnu bezbednost i stabilnost.

Dvojica predsednika su telefonom razgovarala i o pitanju brzog približavanja isteka novog sporazuma START – poslednjeg sporazuma o naoružanju dve države koji ograničava svoj nuklearni arsenal.

Portparol Bele kuće Džen Psaki je rekla da Bajden i dalje veruje da je gasovod Severni tok 2 loš posao za Evropu, kao i da će nova administracija razmotriti kaznene mere koje su SAD dosad uvele u vezi s gasovodom, preneo je Rojters.

Agencija prenosi da su Bajden i Putin bili zadovoljni razgovorom o produžavanju sporazuma o kontrolni naoružanja Novi STAR”, koji ističe 5. februara.

Predsednici su razgovarali i o Ukrajini, hakovanju američke digitalne kompanije Solar vinds i problemima u Avganistanu, dodaje Rojters.

Bela kuća je saopštila da je Bajden izrazio zabrinutost zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Izvor: B92, Tanjug, Sputnik
Ilustracija: Evgeil/ Shutterstock

Danas objavljeno

Oštrije mjere u nekoliko italijanskih regiona

M.

Patrijarh Porfirije: Biću prisutan na Baniji ne samo molitvom nego i fizički

M.

Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

M.

Ostavite komentar