"Razbili smo Partizan sa 5:0, a Tuđman mi je rekao: 'Moglo je to i bolje'" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

“Razbili smo Partizan sa 5:0, a Tuđman mi je rekao: ‘Moglo je to i bolje'”

Na današnji dan pre 23 godine fudbaleri Kroacije savladali su Partizan sa 5:0 u Zagrebu.

Bio je to revanš u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, a samo nekoliko godina nakon rata na području bivše Jugoslavije.

Tenzije su još uvek bile velike. U prvoj utakmici u Beogradu 23. jula Partizan je slavio u Beogradu sa 1:0 golom Dragana Isailovića.

Kroaciju (današnji Dinamo iz Zagreba) predvodio je Marijan Vlak i on se prisetio tog susreta.

“Bila je to i politička utakmica, ne samo sportska. Ali na terenu se to nije osetilo, igrao se fudbal, politika je bila u drugom planu, mi u ekipi nismo osetili previše politiku. Ali svakako da smo znali da se stvarala atmosfera fudbalskog ludila jer cela država, ne samo dinamovci, živela je za tu utakmicu, nije bilo podele navijača, Dinamo, Hajduk, Rijeka… Svi su bili jedno i stali iza nas, i to smo osetili kao veliku podršku”, rekao je Vlak za “Večernji list”.

Kako se slavila velika pobeda nad Partizanom?

– Uf… To je bilo na Okrugljaku, došao je pokojni predsednik Franjo Tuđman i sećam se kako smo ušli kad je on već bio tamo. Kad dolazite na neki protokol gde je predsednik, ne znate kako da se ponašate, ne možete samo tako doći kod predsednika. Tako da sam ja došao negde sa strane, a Canjuga odmah skočio po mene ‘Šta čekaš, zašto nisi došao do predsednika?!’ I sednem ja tako tamo i on mi u jednom trenutku kaže: ‘E, Vlak, dobro je bilo, ali moglo je biti još bolje!’ Ja mislim ‘Šta sad nije u redu?!’ Predsednik nabaci onaj svoj osmeh i govori mi ‘Moglo je to biti bolje!’ Ha dobro, šta da kažem. Kasnije sam video da je u loži bacao sako, da je bilo ludilo, a onda meni kaže ‘Moglo je bolje!'”

Među igračima nije bilo tenzija, a ključnu ulogu odigrao je Robert Prosinečki.

“Robi Prosinečki, koji je došao to leto i bio je okidač da ta generacija, koja je bila doista kvalitetna, napravi iskorak. On i Goce Jurić koji je takođe prošao sve sa Zvezdom. Oni su usmeravali i razgovarali sa igračima i sa mnom. Nakon pobede su primili brojne čestitke“, rekao je Vlak i istakao još jedan detalj.

“Da, ima još jedan detalj. Kada smo igrali u Beogradu, konobar u hotelu nam je prišao i rekao ‘Daj, bre, zgazite te grobare!”, ispričao je Vlak.

B92

Danas objavljeno

Juventusu prijeti drakonska kazna – izbacivanje u drugu ligu

Zeljka

“Nadam se da Španija neće znati šta da radi s loptom”

Zeljka

Đoković na listi za Australijan open – poznato i koji je nosilac

Zeljka

Ostavite komentar