Ratovao je sa Bonapartom, 200 godina se nije znalo gde je sahranjen, sada je potvrđeno da su otkriveni njegovi ostaci - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ratovao je sa Bonapartom, 200 godina se nije znalo gde je sahranjen, sada je potvrđeno da su otkriveni njegovi ostaci

Na inicijativu potomka porodična grobnica je otvorena i izvršeno je poređenje

Forenzičkim testiranjem DNA u Francuskoj potvrđeno je da su ostaci bliskog Napoleonovog projatelja, generala Šarla Etjena Gudina iskopani prilikom arheološkog istraživanja u blizini Smolenska, izjavila je danas portparol Instituta za arheologiju pri Ruskoj akademiji nauka Natalija Ferapontova.

“Tačno je da je francuska strana obavila DNK testiranje. Uzeli su neke uzorke od nas, a budući da je u njima kolagen bio dosta dobro sačuvan, mogli su da izvrše DNK testiranje. Na inicijativu potomka porodična grobnica je otvorena i izvršeno je poređenje. Analiza je potvrdila da je DNK iz posmrtnih ostataka pronađen u blizini Smolenska identičan kao kod rođaka generala Gudina”, rekla je Ferapontova za Tass.

Istovremeno obavljeni su DNK testovi u Centru za forenzička ispitivanja Ruskog istražnog odbora, gde su stručnjaci takođe uspeli da izvuku DNK.

Gudin je bio školski drug Napoleona Bonaparte i njegov blizak prijatelj sa kojim je učestvovao u brojnim pohodima, a 1812. godine pogođen je topovskom kuglom u borbama za Valutino kod Smolenska i tom prilikom izgubio obe noge.

Prebačen je u Smolensk, ali je ubrzo preminuo.

Dugo vremena nije se znalo gde je sahranjen i njegovi ostaci otkriveni su prilikom arheološkog istraživanja koje je počelo početkom maja.

Predsednik Rusko-francuske fondacije za Istorijske inicijative Pjer Malinovski izjavio je da će Gudinovi ostaci verovatno biti sahranjeni ispred Doma invalida ili ispred Jelisejske palate u Parizu.

Inicijativu da Gudin bude sahranjen ispred Doma invalida pokrenuo je njegov direktni potomak Alberik d Orleans, budući da se tamo nalazi i groblje visikuh vojnih zvaničnika, kao i Napoleonov grob.

Danas objavljeno

Nekoliko načina kako dobro oprati višekratnu bocu za vodu

Vanja A

Margo Robi učesnica nasilnog incidenta

Vanja A

Kako se riješiti dosadnih smrdibuba prirodnim putem?

Zeljka

Ostavite komentar