5. Juna 2022.

“Ratni profiteri” će plaćati veći porez?

Big Portal

Da će li u Nemačkoj morati da plaćaju veći porez?

Nakon Levice i Zelenih, o tome sada razmišlja i SPD. U nekim drugim zemljama je već uveden “porez na višak profita”.

Neke kompanije naročito profitiraju od trenutno napete ekonomske situacije. One bi sada mogle postati predmet takozvanog “poreza na višak profita”. Nakon Levice i Zelenih, sada je i lider nemačkog SPD-a Lars Klingbajl otvoren za uvođenje takvog instrumenta:

“Porez na ratni i krizni profit je instrument koji je na stolu i mislim da je itekako vredan razmatranja”, rekao je on novinama medijske grupe Funke navodeći da su Velika Britanija i Italija već uvele takav porez, i da je za to i Evropska komisija i dodao: “Naravno da se i mi u Nemačkoj moramo pozabaviti time”.

S obzirom na pakete pomoći u milijardama evra, on je rekao da se intenzivno bavi tom problematikom i pitanjem “kako se nositi s onima koji su profitirali od krize i rata, te izvukli veliku korist iz sadašnje situacije. Oni se moraju uključiti u finansiranje opšteg dobra.”

Levica i delovi Zelenih već sedmicama traže uvođenje “poreza na višak profita”. Liderka Zelenih Rikarda Lang pojasnila je sredinom sedmice da je takav porez logičan korak “kada naftne kompanije očigledno koriste trenutnu krizu kako bi ostvarile ogroman profit”.

Međutim, ministar finansija Kristijan Lindner odbacuje “porez na višak profita”. To bi “takođe pogodilo proizvođače vakcina, vetro- i solarnih elektrana ili poluprovodnika”, tvrdi političar FDP. “Oni ostvaruju profit jer koriste svoje znanje da eliminišu nestašice. Ne želim da im oduzmem impulse da proizvode više”, rekao je još nemački ministar.

Bremen namerava da podnese zahtev Bundesratu

U narednoj sedmici savezna pokrajina Bremen želi da pokrene inicijativu u Bundesratu za uvođenje “poreza na višak profita”. Cilj inicijative je da se uvede poseban namet na udeo u dobiti ostvaren isključivo zbog ruskog agresorskog rata u Ukrajini.

“Ne sme se dogoditi da pojedine kompanije ostvaruju zaradu u milijardama samo zbog poskupljenja uzrokovanih ratom, dok savezne i pokrajinske vlade moraju izdvajati milijarde za podršku privatnim domaćinstvima i kompanijama koje su posebno pogođene povećanjem cena”, rekao je gradonačelnik Bremena Andreas Bovenšulte.

Posebni porezi u Italiji i Mađarskoj

Italija je jedan od pionira u uvođenju “poreza na višak profita” – u martu je uvela takav porez energetskim kompanijama. U početku je iznosio deset posto, a sada 25 posto, ukoliko je promet bar deset posto veći nego u istom periodu prethodne godine i iznosi više od pet miliona evra. Prema procenama, u državnu kasu će se tako dodatno sliti oko šest i po milijardi evra.

I Mađarska je ostvarila dobit od energetskih kompanija i banaka naplatom zbog dodatnog ratnog profita. One će tokom ove i naredne godine državi morati plaćati posebne takse. Vlada u Budimpešti se nada prihodu većem od dve milijarde evra. “MI ne oduzimamo profit, nego njegov višak”, rekao je Marton Nađi, ministar za ekonomski razvoj.

I u SAD se vodi debata o porezima

S obzirom na visoke cene energenata, vlada SAD razmatra uvođenje posebnih poreza za proizvođače nafte i gasa kako bi taj novac dala siromašnijim građanima.

“Postoji niz zanimljivih predloga i mogućnosti za porez na višak porifta” rekao je Barat Ramamurti, zamenik direktora Nacionalnog ekonomskog saveta. “Sve ih pažljivo ispitujemo i u pregovorima smo s Kongresom o načinu njihove izrade.” Međutim, nejasno je da li takve mere mogu dobiti većinu u Kongresu SAD.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare