28. Oktobra 2019.

Rat u BiH se mogao spriječiti, ali napravljene su pogubne greške

Big Portal

– Želim lično da se izvinim, jer ne mogu da govorim u ime međunarodne zajednice, ali osjećam potrebu to da uradim upravo zbog načina na koji su UN djelovale na zaraćenoj teritoriji BiH, Hrvatske i Kosova. To jednostavno nije bilo ispravno – rekao je Mekenzi za Alo.

Prema njegovim riječima, oni su napravili situaciju koja je bila predviđena tri godine ranije, a Srbi su postali žrtve tog propusta.

Mekenzi, nekadašnji komandant Unprofora u Sarajevu, tvrdi da su UN spektakularno propale u BiH, kao i da su obični vojnici mogli da predvide kada će da počne rat, što je pošlo za rukom jednom njegovom majoru koji je dobio opkladu od 12.000 dolara, jer je pogodio tačno vrijeme.

On je rekao i da su muslimani u to vrijeme mislili da su jedina “nacija” u BiH i da bi trebalo da se prikloni njima, dok je njegov problem bio što je morao da se nosi sa dvije frakcije, Radovanom Karadžićem i Matom Bobanom.
Mekenzi je istakao da su UN uradile mnogo lošeg Srbiji, da je problem bio što je predstavljena loše za sve što se desilo u BiH, jer su profesionalni lobisti i stručnjaci za političke elite, koji danas rade i za OVK, prenosili spinovane informacije u Vašingtonu o onome što se dešavalo u BiH i na Kosovu.

Opravdanje za bombardovanje Jugoslavije, dodao je Mekenzi, bila je posljedica zapadne opsesije Slobodanom Miloševićem, a činjenica je da nikad nije osuđen u Hagu.

– Ali, optužbe su bile opravdanje za bombardovanje. Tako da su UN učinile mnogo toga nepravednog i lošeg Srbiji i jedino šta mogu da vam kažem je da u slučaju nekog novog rata unajmite dobru sjevernoameričku firmu za lobiranje. To preporučujem kao general – rekao je Mekenzi.

Govoreći o komunikaciji sa nadležnima u UN, kanadski general je naveo da je dobijao prilično glupe naredbe, koje nije slušao.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare