16. Decembra 2020.

Rat poslije rata u Nagorno-Karabahu, jezivi snimci kruže internetom

Big Portal

Kratki, jezivi video-snimci ubistava među najgorima su od ogromnog broja snimaka koji prikazuju zlostavljanje, mučenje i ubistva i koji nastavljaju da se pojavljuju na internetu više od mjesec dana nakon što je prekid vatre uz rusko posredovanje stupio na snagu.

Svjedočenje lokalnih stanovnika Gardijan potkrepljuje identifikacijom ombudsmana za ljudska prava lokalne vlade koju podržavaju Jermeni i dva istaknuta jermenska advokata za ljudska prava koja pripremaju krivični slučaj u vezi s ubistvima.

Prema navodima lista identitet jedne od žrtava potvrdio je rođak, a Gardijan je pregledao fotografiju zahtjeva za pasoš koja veoma podsjeća na drugu žrtvu.

U video-zapisima objavljenim na internetu 22. novembra i 3. decembra, muškarci u uniformama koje su u skladu s onim koje nosi azerbejdžanska vojska drže i odsijecaju nožem glavu jednom čovjeku, a zatim odsječenu glavu stavljaju na mrtvu životinju.

“Tako se osvećujemo – odsijecanjem glava”, kaže glas na snimku.

Indentitet utvrđen nakon pregleda 35 izvještaja

Dvoje stanovnika sela Madatašen u Nagorno-Karabahu identifikovalo je žrtvu kao Genadija Petrosjana (69), koji se u selo preselio krajem osamdesetih godina iz grada Sumgaita, u Azerbejdžanu.

Genadi Petrosjan, koji je živio sam, odupirao se napuštanju sela dok su se azerbejdžanske snage približavale. Kada je komšija pokušao da ga odveze, izašao je iz automobila i odšetao kući.

Eduard Hajrepejan, upravnik sela, rekao je da Petrosjana poznaje više od tri decenije i smatra ga bliskim prijateljem svoje porodice. Posljednji poziv od Petrosjana je, dodaje, primio 28. oktobra ujutro u kome mu je nastradali muškarac rekao da je u selu vidio neprijateljske snage. Poslije nedjelja tišine, pojavio se video-snimak.

Artak Beglarjan, ombudsman za ljudska prava lokalne vlade koju podržavaju Jermeni, rekao je da je Petrosjan identifikovan istraživanjem 35 izvještaja o nestalim osobama u regionu, a zatim je kontaktirao poznanike koji su potvrdili njegov identitet.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uloži veće napore u istrazi ratnih zločina u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Siranuš Sahakjan, advokat za ljudska prava, takođe je potvrdio Petrosjanov identitet i rekao da su ona i kolega Artak Zeinaljan pripremili krivičnu istragu o ubistvu.

Tužilaštvo u Azerbejdžanu pokrenulo istrage

“Emocionalno je teško gledati video-snimke. Iz profesionalne perspektive, to može biti vrlo koristan dokaz”, rekao je Sahakjan i upozorio da su morali pažljivo da provjere video-zapise i utvrde autentičnost.

Organizacija Amnesti internešnel pozvala je obje strane u sukobu da istraže navode.

Nova otkrića mučenja i zlostavljanja znače da se za mnoge nasilje nastavlja i dugo nakon što je rat zaustavljen. “Jermeni i Azerbejdžanci gledaju te video-zapise iz dana u dan, a svakog dana postoji novi video-zapis koji šalje novi talas napada na javnost i javni osjećaj”, rekla je Tanja Lokšina, istraživač Hjuman rajst voča.

Druga žrtva kojoj je odrubljena glava identifikovana je kao Juri Asrjan, 82-godišnjak koji je odbio da napusti selo Azok.

O njegovoj sudbini se nije znalo ništa sve dok se prošle nedjelje na društvenim mrežama nije pojavio video-snimak u trajanju od 29 sekundi. Snimak se pojavio i na aplikaciji Telegram.

Azerbejdžanski generalni tužilac prošlog mjeseca je pokrenuo istragu o ratnim zločinima koje su počinili pripadnici snaga i Bakua i Jerevana.

U ponedjeljak su uhapšena dva azerbejdžanska vojnika zbog skrnavljenja tijela poginulih pripadnika jermenskih trupa i dva zbog uništavanja grobova. Do sada nije otvoren nijedan krivični postupak za odrubljivanje glave.

(RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare