14. Oktobra 2021.

Rat oko Beovizije: Produkcija raspisala konkurs, RTS kaže mi odlučujemo!

Big Portal

Iz Megaton produkcije su saopštili da se festival više neće emitovati na RTS-u, i navode da su oni vlasnici festivala, te da se Beovizija seli na drugu televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Sa druge strane RTS navodi da samo oni imaju prava na izbor pobednika i predstavnika Srbije.

Saša Mirković

Producent Saša Mirković objavio je na svom Instargamu da je raspisan konkurs i to sa veoma vrednim nagradama za pobednike.

– Megaton production je osnivač i vlasnik festivala Beovizija. On je nastao 2003. godine kad RTS i nije imao pravo da šalje predstavnika na Evroviziju koja je takođe privatni festival samo na evropskom nivou. Prvi pobednik Beovizije je Toše Proeski i tada je RTS bio samo emiter. Kad je EBU tj.organizator Evrovizije dozvolio RTS da učestvuje Megaton production je uz naknadu prepustio samo licencu RTS-u za odabir žirija, učesnika a mi smo radili izvršnu produkciju. Tako je bilo dugi niz godina i Beovizija je uvek bila lep festival”, napisao je na društvenim između ostalog.

“Beovizija kao najveći muzički festival u regionu će nastaviti svoju misiju širenja dobre muzike na čijoj će sceni uvek biti najbolji izvođači sa najbolje odabranim pesmama, piše u saopštenju.

RTS odgovara: „Mi odlučujemo ko ide na Evrosong”!

Međutim Javni medijski servis je takođe izdao svoje saopštenje u kome navode da će izbor predstavnika Srbije na Evrosnogu, održati na isti način kao što je to bilo i do sada.

– Radio-televizija Srbije, kao članica EBU, jedina ima pravo da delegira kompoziciju koja će predstavljati Srbiju na „Pesmi Evrovizije“. Ta kompozicija predstavlja RTS kao kuću, ali predstavlja i Republiku Srbiju. Način izbora kompozicije takođe je jedinstveno pravo RTS-a. Ove godine, ponovo je raspisan javni konkurs za izbor kompozicije. Srbija će svog predstavnika u Torinu 2022. izabrati na takmičenju koje će organizovati RTS, po evrovizijskom modelu, glasovima publike i stručnog žirija, kao i svake godine kada je ovaj način izbora korišćen kao model. Ovogodišnji javni konkurs traje do 1. decembra, nakon čega će RTS, na osnovu pristiglih prijava i kvaliteta kompozicija, doneti odluku o detaljima takmičenja, koje nas, ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, očekuje početkom sledeće godine – navode u saopštenju Radio-televizija Srbije!

uraganke
FOTO: PROFIMEDIA

kurir.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare