4. Oktobra 2020.

Rasti prijeti 12 godina robije : Advokat saopštio u kom slučaju bi mogao da izbjegne zatvorsku kaznu

Big Portal

Naime, reperu koji je uhapšen u petak, 2. oktobra, u centru Beograda, Više javno tužilaštvo na teret je stavilo krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, nakon čega mu je određen pritvor od 48 sati.

Razlog za to je kilogram droge koja je prilikom pretresa Rastinog stana od strane policije, a po nalogu tužilaštva, pronađena u domu repera. Kod njega je pre toga pronađeno 5 grama marihuane.

Rasta danas, u nedelju 4. oktobra, treba da bude saslušan u tužilaštvu, nakon čega će sudija za naredni postupak odlučiti o pritvoru

Kako stoje stvari, Stefan bi zbog navedenog krivičnog dela u zatvoru mogao da provede čak 12 godina.

Kako kaže advokat Jelena Zakonović, kada je reč o krivičnom delu proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ne postoji mogućnost uslovne kazne.

Ukoliko tužilaštvo dokaže ono za šta tereti Đurića, reper neće moći da izbegne zatvor.

– Za krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge predviđena je kazna zatvora od tri do 12 godina. Ne postoji zakonska mogućnost da počinilac ovakvog dela izbegne zatvorsku kaznu, jedino što može da uradi je da prizna delo i da se nagodi sa tužilaštvom, ali i u tom slučaju će dobiti kaznu od tri godine zatvora – kaže Zakonovićeva i dodaje da postoji mogućnost da se reper pred tužiocem brani tvrdnjom da je navedena droga za ličnu upotrebu.

U tom slučaju, ukoliko budu postojali dokazi, ovo krivično delo će se prekvalifikovati u delo neovlašćeno držanje opojnih droga, za koje su zaprećene blaže kazne. Počinilac može i u tom slučaju da dobije zatvorsku kaznu do tri godine ili da bude novčano kažnjen. Može čak i da bude potpuno oslobođen krivice – ispričala je advokatica za Alo!.

Kaže, u ovom trenutku veoma je važno da istraga bude temeljno urađena.

– Jako je važno da istraga odradi svoj deo posla i da utvrdi sve uslove pod kojima se desio ovaj slučaj. Dakle, policija treba da sakupi dokaze koji će nedvosmisleno pokazati da li je ta zaplenjena marihuana zaista bila za ličnu upotrebu ili za prodaju. Bitan pokazatelj je i da li je policija pronašla vagice za merenje marihuane, na koji način je upakovana droga, ali i sama količina zaplenjene droge je u ovakvim slučajevima indikativna – rekla je Zakonovićeva.

Podsetimo, sa Rastom je uhapšen još jedan muškarac kod kog je policija pronašla kokain.

Rasta je 2019. godine već bio privođen zbog posedovanja manje količine marihuane. Tada je prošao sa novčanom kaznom.

Izvor: Telegraf

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare