31. Marta 2020.

Raste smrtnost, ako nastavi tako uvodimo policijski čas 24h!

Big Portal

“Danas je, ipak, sedmoro ljudi umrlo. To svakako pogađa lekare. Ta izjava koja je data danas u saglasju je sa tim, ali moramo da dignemo motivaciju, da vodimo računa da imamo što manje kontakata. Posle tri nedelje kada se pojavi bolest, sledeće dve nedelje su najteže i zato moramo smanjiti kontakte.

Pred svima nama je jako mnogo posla. Ja nisam u operativi neposredno, ali drugi jesu, ja radim na praćenju toga. Povećava se smrtnost, ona je sada oko 2,5 posto sada, a bila je ispod jedan. Imamo dosta pozitivnih koje nismo još otkrili. Sada je najvažnije da sprečimo prenošenje virusa”, rekao je na početku svog obraćanja na RTV Pink, epidemiolog Predrag Kon.

Na respiratoru je 69 ljudi, sve je više životno ugroženih

  • Sada očekujemo više negativnih, kada krene masovno testiranje. Znam da je 69 osoba na respiratoru, povećava se broj onih koji su u životnom riziku. To je ozbiljna cifra. Danas je 26. dan, za dva dana izlazimo iz četvrte nedelje. Tu smo gde smo. Bez obzira na celokupnu situaciju, mislim da smo do sada dobro uradili posao što se tiče suzbijanja epidemije.

Pitanje je trenutka kad će biti uveden policijski čas 24h

Međutim, pravi posao tek predstoji.

  • Onog momenta kada počne to naglo da raste, postoji jedan lek. Taj lek neminovno vodi ka zaustavljanju, pitanje je trenutka kada će biti uveden 24-časovni policijski sat. Ako bi se nekoliko dana uzastopce ovako dizao broj zaraženih i preminulih, onda je neminovno predložiti takvu meru – rekao je Kon.

I dalje imamo prednost od sedam dana, pa i više

Ipak, kako ističe čovek čiju svaku reč s pažnjom prati cela Srbija, nije sve tako crno.

  • Imamo mi i dalje tu prednost od sedam dana u odnosu na Italiju, čak je ona i povećana. Ali ovo je previše ozbiljna stvar da bismo mogli da se igramo. Znamo da u Njujorku na svaka tri minuta umre jedna osoba od korona virusa.

Trebalo bi da dođe do stagnacije, pa da stane za osam nedelja

Na pitanje šta će doneti naredne dve nedelje, Kon kaže bi trebalo da dođe do stagnacije, odnosno da broj obolelih iz dana u dan bude sličan.

  • Zavisi i od vremenskih prilika, ali zaista je za očekivati da dođe do stagnacije koja ne znam koliko će trajati, da iz dana u dan imamo sličan broj novootkrivenih, pa da stane za osam nedelja. Treba svi zajedno da izdržimo, to je suština. Da se ne okupljamo, da imamo što manje kontatka i da verujemo u ono što kažu stručnjaci – kaže Kon.

Prema njegovim rečima, posao infektolog je direktna borba za život, epidemiologa je da otkrije kontakte obolelog i obezbedi da se pravovremeno reči. Svi radimo na ivici kapaciteta.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare