Raste napetost između BG i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Raste napetost između BG i Prištine

Američka agencija AP jučerašnja dešavanja na severu KiM ocenjuje kao rasplamsavanje napetosti između Beograda i Prištine.

Agencija upozorava na mogući nastavak nestabilnosti, ekonomski pad i nove sukobe, ukoliko dve strane ne napreduju u procesu normalizacije odnosa.

“Međunarodni zvaničnici nadaju se obnovi pregovora između Srbije i Prištine. Obe nacije moraju da normalizuju odnose ukoliko žele da napreduju ka članstvu u EU. Ako ne dođe do napretka, to bi značilo produžetak nestabilnosti, ekonomski pad i konstantan potencijal za sukobe”, navodi AP.

U analizi pod nazivom “Zašto istrajavaju tenzije između Beograda i Prištine?” AP upozorava i da bi svaka vojna intervencija Srbije na KiM značila sukob sa tamošnjim mirovnjacima NATO, ali ocenjuje da je malo verovatno da će Srbija tako nešto učiniti.

U analizi AP napomimnje da Beograd kontroliše sever KiM, a da Kosovo ne može da postane član UN i funkcionalna država bez rešavanja spora sa Srbijom.

AP navodi i da je jučerašnja situacija podstakla strahove o obnovi sukoba iz 1998 i 1999. godine, u kojima je stradalo više od 10.000 ljudi, dok je oko milion ostalo bez domova.

“Napetosti između Srbije i Prištine rasplamsale su se ove nedelje nakon što je kosovska policija upala u oblasti pretežno naseljene Srbima na severu regiona i uhapsila nekoliko osoba”, ocenjuje agencija ističući da je došlo do sukoba između kosovske policije i lokalnih Srba, u kojima je nekoliko osoba povređeno, dok su dva pripadnika UN uhapšena, među kojima je i jedan Rus.

Srbija je, navodi AP, podigla borbenu gotovost i upozorila da neće stajati po strani, ukoliko dođe do napada na Srbe na KiM.

Agencija navodi da konstantno traju međunarodni napori da se pronađe zajednički jezik između “dva bivša neprijatelja”, ali konstatuje i dalje nije postignut sveobuhvatan sporazum.

U tom kontekstu, podseća i da se pojavila ideja o promeni , koju su, kako navodi, mnoge zemlje EU odbacile iz straha da bi mogla da izazove lančanu reakciju u drugim etnički izmešanim oblastima na Balkanu i da izazove dodatne probleme u regionu.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar