RASTE NAPETOST: Bosanski Petrovac na udaru migrantske krize - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

RASTE NAPETOST: Bosanski Petrovac na udaru migrantske krize

Broj migranta koji pristižu u Bosanski Petrovac se povećava, što je dodatno pojačalo strah kod ionako uplašenog stanovništva, pogotovo u udaljenim povratničkim selima, gdje žive stariji ljudi.

Upozorili su na to aktivisti Udruženja “Povratnici”, koji su upravo završili prikupljanje potpisa za peticiju, kojom zahtijevaju da se ogradi migrantski kamp u selu Lipa, na granici Bihaća i Petrovca, te da se kretanje migrantima izvan kampa zabrani. Podsjećamo, “Povratnici” su zatražili i da Oružane snage BiH obezbjeđuju kamp.

–Peticija još nije detaljno analizirana; to ćemo to uskoro uraditi. Svoje zahtjeve ćemo, vjerovatno već ove sedmice, uputiti nadležnim organima – kaže za Srpskainfo predsjednik udruženja Nemanja Davidović.

Najavljuje i skup podrške, na kojem će, uz podršku drugih osoba iz javnog i političkog života Krajine, otkriti dalje planove.

Da je situacija ozbiljna svjedoči i stanje u Lipi, u najvećem migrantskom kampu u BiH. Kako je Srpskainfo potvrđeno u Međunarodnoj organizaciji za migracije IOM u BiH, koja upravlja ovim kampom, tu je smješteno 1.038 migranata.

–Broj se mijenja iz sata u sat, jedni odlaze, drugi dolaze, tako da je nemoguće imati ažuriranu statistiku – kaže portparolka IOM u BIH Edita Selimbegović.

Jedni dolaze, drugi odlaze

Da “jedni dolaze, a drugi odlaze” vidljivo je i u Petrovcu i okolnim selima. Na putevima se svakodnevno mogu sresti grupe migranata pješaka, koji ne odustaju od namjere da se dokopaju Evropske unije.

U IOM-u tvrde da je u kampu Lipa migrantima, iz sredstava Evropske unije, obezbijeđen smještaj, tri obroka dnevno, medicinska pomoć prema humanitarnim standardima, kao i higijenski uslovi i pristup internetu. Uvedene su i posebne mjere zaštite od korona virusa.

–Postavljeni su dezinfikecioni tuneli na ulazima. Unutar centra su postavljeni dozeri za dezinfekciju na više mjesta, nabavljena je zaštitna oprema za zaposlene, te maske i rukavice za migrante. Prilikom ulaska u trpezariju radi se dezinfekcija ruku, kao i brojne druge aktivnosti, u svrhu zaštite migranata, kao i za opšte dobro za sve građane u BiH, kako ne bi došlo do zaraze – navode u IOM-u.

Uprkos svim tim blagodetima, migranti koriste svaku priliku da umaknu iz kampa. Doduše, nije im ni zabranjeno da izlaze iz kampa.

Neće cipele

Migranti se okupljaju oko male montažne prodavnice u blizini kampa i oko fast fud restorančića, u kojem njihovi zemljaci spremaju tradicionalnu pakistanku “paratu” i prodaju ih po marku za komad, baš kao što su činili i u kampu Vučjak.

Mirni su i spremni za razgovor, mada nezadovoljni. Tvrde da u kampu baš i nije sve onako kako tvrde nadležni i da, uostalom, ne žele da budu u kampu.

–Zašto nas drže ovdje? Želimo u Italiju. Neka nas puste da idemo – kaže mladi Pakistanac.

Pobunio se što su ga u kampu stavili u istu sobu s Marokancem. Ne nosi masku ni rukavice, kao ni većina drugih migranata, a ni cipele, koje su im, tvrde u IOM-u, podijeljene nekoliko puta. On i njegovi zemljaci na prohladnom kišnom danu tumaraju oko kampa u plastičnim papučama, koje nose otkako su krenuli iz domovine.

Sumnjivi

Migranti kažu da ne diraju lokalne stanovnike, koji su uostalom “gud pipl”, samo ponekad, dok putuju, zatraže hrane ili vode, kako bi mogli ići dalje.

Mještani okolnih sela, međutim, tvrde da nije tako i da su provale u kuće i na imanja sve češće, pa svaki noći sa strahom odlaze na počinak.

Muhamed Đuzelić, vlasnik prodavnice ispred kampa, vjeruje da bi svima bilo bolje ako bi migrante pustili da “idu kud su pošli”.

–Nisu ljudi krivi, što su se našli u ovakvoj situaciji, a ako im neko pomogne, odmah ga sumnjiče da je umiještan u krijumčarenje. Meni su pravili problem što im izađem u susret i preko Vester juniona podignem za njih novac, koji im šalju od kuće. Čak su i mještani koji im pruže parče hljeba nekima sumnjivi – kaže Muhamed.

Radionica

Anketa IOM-a je pokazala da je 76 odsto migranata zadovoljno hranom koju im u kampu obezbjeđuju Crveni krst i Grad Bihać.

Kako bi udovoljili tradicionalnim ukusima i potrebama migranata, IOM je organizovao i radionicu, na kojoj je kuvar iz Pakistana obučavao domaće kuvare, koji pripremaju obroke, te nabavio začine koje se koriste u zemljama iz kojih dolaze migranti.

Uspostavljne su, dodaju, i otvorene kuhinje i betonska ložišta kako bi migranti sami spremali hranu.

Srpskainfo, Milkica Milojević
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Hrvatska: Preminulo 21 lice, 1.741 zaraženo

M.

U školama Srpske 12 odjeljenja u izolaciji

M.

“To je više nego za žaljenje”

M.

Ostavite komentar