RASTE BROJ ZARAŽENIH U EVROPI: Virus korona uveliko prešao prag Balkana - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

RASTE BROJ ZARAŽENIH U EVROPI: Virus korona uveliko prešao prag Balkana

Virus korona je već uveliko prešao prag Balkana, a mnogi stručnjaci smatraju da je pitanje dana kada će pokucati i na naša vrata.

Nakon što se u Italiji pojavilo prvo evropsko veliko žarište virusa, sa više od 600 zaraženih, zemlje širom Starog kontinenta prijavile su prve slučajeve, najčešće kod osoba koje su nedavno posjetile sever Italije.

Od balkanskih država u kojima je zabilježeno prisustvo vrusa tu su Hrvatska, Makedonija, Rumunija i Grčka, pa je korona virus trenutno na samo 393 kilometra od Beograda, koliko iznosi razdaljina između srpske i hrvatske prestonice.

Kako se epidemija približila granicama Srbije, vlast je poručila da je spremna i da preduzima sve mjere da do širenja virusa ne dođe. Međutim, građani i pored toga strahuju, pa je u apotekama već došlo do nestašice zaštitnih maski za lice.

Zagreb (393 km)
U Hrvatskoj je prije tri dana potvrđen prvi slučaj korona virusa, a od tada je broj zaraženih skočio na šest. Svi zaraženi su osobe bliske prvom pacijentu.

Virus je najprije potvrđen kod mladića koji se nedavno vratio iz Milana, a dan kasnije hospitalizovan je i njegov brat blizanac.

Jutros su zabilježena i tri nova slučaja u Zagrebu i Rijeci koji su, kao i prethodni, povezani sa prvim zaraženim mladićem.

U izolaciji se trenutno nalazi 70 osoba, uključujući i zaražene.
Bukurešt (593 km)
Istog dana kao u Hrvatskoj, i u Rumuniji je potvrđen prvi slučaj korona virusa kod čovjeka koji se prije tri nedelje vratio iz Italije.

Prvi pacijent je hospitalizovan u bolnici u Bukureštu. U toku današnjeg dana, potvrđena su još dva slučaja.

Reč je o 45-godišnjem muškarcu iz okruga Maramureš na severu zemlje i 38-godišnjoj ženi iz grada Timisoara na zapadu. Oboje su se nedavno vratili iz Italije.

Skoplje (431 km)
Dan kasnije zbeležen je još jedan slučaj u neposrednom komšiluku Srbije – Sjevernoj Makedoniji.

Na Infektivnoj klinici u Skoplju potvrđen je korona virus kod žene koja se pre desetak dana vratila iz Iralije. Pcijentkinja je mesec dana boravila u Italiji kod rođaka, a bolesna je dve nedelje unazad.

Solun (634 km)
U Grčkoj je prvi slučaj korona virusa zabeležen kod 38-godišnje žene koja se nedavno vratila iz Milana gde je posjetila nedelju mode. Uskoro je potvrđeno da je zaražena i njena kćerka.

Treći slučaj registrovan je u Atini kod žene koja je takođe boravila na sjeveru Italije.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar