Raste broj zaraženih novim sojem korone u Izraelu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Raste broj zaraženih novim sojem korone u Izraelu

Izrael, svetski lider u vakcinaciji protiv koronavirusa, zabeležio je najviše novozaraženih u jednom danu za gotovo tri meseca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako je navedeno, u sredu bilo 307 pozitivnih na koronavirus, a prethodnog dana, u utorak, dijagnostikovano 293 novih slučajeva infekcije.

Izraelske vlasti žure da vakcinišu decu od 12 do 15 godina i da uvedu oštrije restrikcije na putovanja na glavnom aerodromu u zemlji.

U proteklim mesecima u Izraelu su otvorene škole, firme, sale za proslave i ukinute skoro sve restrikcije pošto je vakcinisano oko 85 odsto odraslog stanovništva.

Sada se medjutim vide znaci upozorenja zbog pojave novog, zaraznijeg soja delta na koje bi mogle pažnju da obrate i druge zemlje.

Novi premijer Izraela Naftali Banet najavio je u utorak vakcinisanje hiljada tinejdžera do sredine jula.

Iako je novo širenje zaraze zabrinjavajuće broj smrtnih slučajeva se nije povećao i u protekle dve nedelje preminula je samo jedna osoba od kovida-19.

U Izraelu je 5,1 milion od ukupno 9,3 miliona stanovnika potpuno vakcinisan.

Još 400.000 ljudi primilo je najmanje jednu dozu.

Ove nedelje zabeležen je najveći broj imunizacije dece i ponovo je uvedena obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Benet je postavio takozvanog komesara za korona virus da upravlja dolascima na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šaked najavila je mogućnost zatvaranja aerodroma ako se trend zaražavanja pogorša.

Izraelski mediji navode da zvaničnici razmatraju ponovno uvođenje takozvanog sistema zelene propusnice kako bi se pravila razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih građana prilikom ulaska na određena mesta i aktivnosti.

Prošle nedelje je odloženo planirano otvaranje Izraela za vakcinsane turiste zbog zabrinutosti za širenje novog soja delta.

Prvobitno je bilo planirano da se granice za vakcinisane posetioce otvore danas, pošto je zemja uglavnom bila zatvorena zbog pandemije.

Pojedine grupe vakcinisanih turista počele su ulaze u zemlju još u maju, ali zbog rasta infekcija u poslednjih deset dana Izrael sada planira da eventualeno otvori vrata vakcinisanim turistima 1. avgusta.

Danas objavljeno

Preminula Marina Tucaković: Nije se izborila sa opakom bolešću

M.

“Islamska država” preuzela odgovornost za eksplozije u Avganistanu

M.

Preliminarni rezultati: Putinovoj stranci najviše glasova

M.

Ostavite komentar