Raste broj zaraženih, a BiH se nije uključila u evropsku nabavku lijekova za koronu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Raste broj zaraženih, a BiH se nije uključila u evropsku nabavku lijekova za koronu

Bosna i Hercegovina neće nabavljati lijekove za liječenje oboljelih od korona virusa kroz veliku evropsku nabavku lijekova pokrenutu sredinom prošlog mjeseca jer nije dostavila podatke o svojim potrebama do trenutka raspisivanja nabavke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Evropske komisije i Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Objašnjeno je da BiH, zbog složenosti administrativnog sistema, nije na vrijeme poslala spiskove lijekova za evropski javni poziv za nabavku lijekova za koje se smatra da pomažu u liječenju infekcije COVID-19, prenosi BIRN.

Zdravstvene ustanove objašnjavaju da imaju dovoljne količine dijela lijekova, uglavnom zahvaljujući donacijama ili nabavkama koje su same sprovele, ali da već neko vrijeme ističu potrebe za trenutno najpopularnijim lijekom za liječenje oboljelih od korona virusa – remdesivirom.

Kada je BIRN BiH ranije pisao o lijekovima koje BiH nabavlja na osnovu Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protumjera (JPA), iz Ministarstva civilnih poslova BiH je rečeno da će se “lijekovi pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu okončane”.

Mjesec i po kasnije, evropski tender je raspisan, ali BiH u njemu ne učestvuje.

Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije, potvrdila je za da BiH nije iskazala interes za nedavno objavljeni tender za nabavku lijekova.

– BiH nije uključena u nabavku lijekova potrebnih za odjele intenzivne njege koja je raspisana 17. juna, niti je do sada izrazila interes za predstojeću nabavku. Nabavka ostale opreme, poput testova i zaštitne medicinske opreme, još se razmatra. Ovo je bio jedini tender koji se odnosi na nabavku lijekova raspisan od aprila tekuće godine do danas – kaže Pisonero.

Ministarstvo civilnih poslova BiH tvrdi kako im Ministarstvo spoljnih poslova BiH nije na vrijeme poslalo upit za dostavu liste iskazanih potreba za nabavku lijekova.

– Ministarstvo spoljnih poslova BiH obratilo se Ministarstvu civilnih poslova BiH u petak, 12. juna 2020. godine, elektronskom porukom poslanom nakon radnog vremena, u 17.15 sati, sa zahtjevom da se do ponedjeljka, 15. juna, u 12 sati, po treći put, dostavi usaglašena lista potreba radi pokretanja procedure evropske javne nabavke za lijekove. U ponedjeljak, 15. juna, uputili smo dopis resornim ministarstvima sa zahtjevom da iskažu potrebe u najkraćem roku. Dva dana kasnije, zaprimili smo odgovore entitetskih ministarstava, a 18. juna i odgovor Brčko distrikta BiH. Tog dana kompletirana je lista i proslijeđena Ministarstvu spoljnih poslova BiH – objašnjavaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Evropski tender tada je već bio raspisan bez specifikacija iz BiH.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH objašnjavaju da je BiH na poziv zakasnila zbog načina na koji administracija BiH funkcioniše i činjenice da Evropska komisija često ostavlja kratak rok za dostavu podataka.

– Dostavili smo Ministarstvu civilnih poslova BiH zahtjev za očitovanje o potrebama BiH za lijekovima koji se koriste na odjelima intenzivne njege u petak, 12. juna, u trenutku kada smo isti, takođe elektronskim putem, zaprimili od nadležne službe Evropske komisije u 16.45 sati. Od zemalja, ugovornih strana, vrlo često se traži da dostave tražene informacije u veoma kratkom roku. S obzirom na specifičnosti BiH i podjelu nadležnosti po ovom pitanju, nadležnim institucijama u BiH je nekada veoma teško u predviđenom roku izvršiti predviđene konsultacije s nižim nivoima vlasti i dostaviti objedinjen odgovor – potvrđuju iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

BiH je do sada lijekove za liječenje oboljelih od korona virusa osiguravala uglavnom zahvaljujući donacijama.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

U akciji “Zenicatrans” uhapšeno 11 osoba

M.

Rusija proteruje američke diplomate posle akcije Vašingtona

M.

Blokirano tužilaštvo: Belivuk i Janković na saslušanju

M.

Ostavite komentar